peter moorman duurzaamheid komt niet vanzelf

Onlangs zaten we op verzoek van de gemeente met diverse partijen bij elkaar in Nieuw-Heeten om te praten over het onderwerp Duurzaamheid. Als D66-fractie hebben we vorig jaar in een breed gesteunde motie gevraagd om een versnelling van duurzaamheidsmaatregelen, maar hoe doe je dat dat dan? Je kunt het als gemeente natuurlijk niet alleen. Daarvoor heb je draagvlak nodig in de samenleving. Anders wordt het trekken aan een dood paard.

Afgelopen week zag ik op het journaal dat het eiland Ameland een proeftuin wil worden voor duurzame energie. Een loffelijk streven. Zelfvoorzienend op energiegebied. Zonnepanelen, warmtepompen, bussen op elektriciteit noem maar op. Ondanks dat er in Raalte al veel gebeurt denk dat we daarvan kunnen leren. Ook op Ameland is draagvlak het toverwoord. Amelanders mogen zelf beslissen of ze meedoen. “Wij hebben inspraak. We krijgen niets opgedrongen” zegt de voorzitter van plaatselijk belang.

Wat mij opvalt aan het verhaal over Ameland is dat de gemeente de regie heeft genomen. Zij hebben een akkoord gesloten met het Netbedrijf, de NAM, ENECO en Gasterra. Bovendien heeft de gemeente een “experimenteerstatus” aangevraagd bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daardoor kan de gemeente buiten de regelgeving om praktijkonderzoek doen.

Naar aanleiding van de bijeenkomst in Nieuw-Heeten reageerden een aantal collega-raadsleden op RTV-Oost. De teneur was dat de gemeente het niet zelf moet dan. We moeten aanhaken op initiatieven uit de samenleving en slechts faciliteren, was de stelling. Uit het verhaal van Ameland blijkt dat je als gemeente juist niet aan de kant moet blijven staan, maar de regie moet pakken. Natuurlijk in samenspraak met de samenleving. We hebben in bijna alle kernen duurzaamheidsstichtingen. Ik weet dat zij ook op zoek zijn naar mogelijkheden om hun inwoners aan te zetten tot duurzaamheidsmaatregelen. Daarvoor heb je dus wel gemeentelijk beleid nodig!

Peter Moorman

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.