peter moorman duurzaamheid en wat kan ik er zelf aan doen

In mijn eerste column van vorige week had ik het over duurzaamheid en de regie die de gemeente hierop zou moeten pakken.

Afgelopen vrijdag was ik in Kampen tijdens de internationale Hanzedagen. Een prachtig evenement met veel buitenlandse vertegenwoordigers van Hanzesteden. Dit keer was het thema: water verbindt. Tijdens het Hanze congres sprak onder andere Bernice Notenboom. Zij is klimaatjournalist en maakt expedities naar de Noordpool. Haar expedities en lezingen staan in het teken van klimaatverandering, bewustwording en verandering. Ze hield een indrukwekkend betoog. Als u geïnteresseerd bent, is het de moeite waard om eens op haar naam te klikken. Uit haar verhaal blijkt duidelijk dat het klimaat verandert. Wat Trump daar ook van mag zeggen. De feiten spreken voor zich. Bernice Notenboom gaf aan dat in Amerika ook andere geluiden te horen zijn. De staat California zet sterk in op klimaatbeleid en maakt bijvoorbeeld zelf afspraken met China, zonder Trump daarbij te betrekken. In de oliestaat Texas gaat een republikeinse gouverneur door met het plaatsen van windturbineparken, gewoon omdat het geld oplevert. Het is business.

In Nederland doen de werkgeversorganisaties een beroep op het nieuwe kabinet (wanneer dat er een keer komt) om met een duurzaam programma te komen. In alle geledingen hoor je die geluiden. Het is onontkoombaar. Wat me met name bij is gebleven van haar verhaal is, wat kunnen we nu zelf doen aan klimaatverandering. Ik worstel daar zelf ook wel mee. Ik heb een aantal zonnepanelen op mijn dak, fiets regelmatig naar mijn werk in Zwolle, weliswaar met ondersteuning en probeer zuinig te zijn met water.

Tijdens het congres werden een paar concrete voorbeelden genoemd die je als individu of als buurt/wijk zou kunnen oppakken. Het zijn vaak kleine dingen, maar als iedereen dat zou doen is de impact groot. Een mooi voorbeeld trof ik in Zwolle, waar ze met een buurt de daken van hun garage of fietshok met sedum bedekken. Met planten of vetkruid op je huis of schuur help je wateroverlast in je dorp te beperken. Bovendien draagt meer groen in je buurt bij aan een gezonde, prettige leefomgeving. Meer tips en subsidiemogelijkheden vindt je op de site van milieu centraal. Voor andere tips over duurzaamheid kun je natuurlijk ook terecht op deze website onder het tabblad Duurzaam in Salland.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.