peter moorman de jaarrekening

Afgelopen week stond de jaarrekening 2016 van de gemeente op de agenda van de rekeningcommissie. Deze commissie bestaat uit de financieel deskundigen van de Raad.
Met de jaarrekening legt het college van burgemeester en wethouders verantwoording af over het gevoerde bestuur in het afgelopen jaar. Bij de Tweede Kamer in Den Haag noemen ze het ook wel “woensdag gehaktdag” omdat het op een woensdag wordt aangeboden en het idee is dat ministers stevig aan de tand worden gevoeld over hun resultaten. Nou in ons geval was het ook op een woensdag, een avond wel te verstaan in een snikhete kamer van het gemeentehuis. We konden er wel een hamburger bakken, zo heet.

De jaarrekening is een indrukwekkend stapel papier van 249 pagina’s. Dat moet je van tevoren doorwerken. De basis van mijn financiële kennis steunt op het in 1976 behaalde Praktijkdiploma Boekhouden en een dosis gezond boerenverstand, maar wat nog belangrijker is; een lid van de steunfractie die dagelijks werkzaam is op het financiële domein van een gemeente.

Allereerst werden we bijgepraat door de accountant aan de hand van een accountantsverslag van pakweg 30 pagina’s, een boardletter van 16 pagina’s. Oh, ja dan heb ik het financiële overzicht van de bouwgrondexploitatie van 66 pagina’s nog niet genoemd. Goed, los van al dat papier is het natuurlijk belangrijk dat het college zich verantwoordt. In die zin wordt het belang van een jaarrekening onderschat. Er staat veel interessante informatie in. Bijvoorbeeld, hoe u als inwoner van de gemeente, de dienstverlening van de gemeente waardeert.

De waardering is bovengemiddeld, maar we willen een nog betere score. En natuurlijk het geld. De gemeente heeft een positief resultaat gehaald van 2,9 miljoen, maar dan moeten we wel 1.1 miljoen doorschuiven naar 2017, omdat we alles nog niet hebben uitgevoerd in 2016. Houden we over 1,8 miljoen. Goed gedaan, zou je zeggen en dat is ook zo, maar we moeten ons wel realiseren dat dat grotendeels het gevolg is van een hogere bijdrage van het Rijk. Gemeentes zijn daar sterk afhankelijk van. We kennen het zogenaamde “trap op, trap af” systeem. Gaat het slecht bij het Rijk, dan krijgen de gemeentes navenant minder en andersom ook. We gaan gelukkig weer betere tijden tegemoet.

Mocht u de besluitvormende discussie in de gemeenteraad over de jaarrekening willen horen? Kom dan op 13 juli ’s avonds naar het gemeentehuis of kijk en luister via internet op https://staging2.raalte.nl/raadvergadering

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.