pedro pico pop groot worden door klein te blijven

“Mooi toch”, grinnikt Maurice Endeman, sinds de start veertien jaar geleden in jongerensoos de Bunker aan de Schapenstraat al voorzitter. “We konden ze krijgen. ‘Meteen doen’, heb ik gezegd. We hebben echt heel veel reacties daarop gehad, niet alleen van bezoekers, maar vooral ook van de andere veertig bands en artiesten die op de vier podia spelen. The Animals zijn toch muzikale legendes, grondleggers van de rock en pop waar iedereen meer of minder op voortgeborduurd heeft.” Ook Endeman dus, 29 jaar jong en dus een hele tijd na die gloriejaren van de band geboren: “Die muziek speelden we vroeger gewoon in jeugd- en schoolbandjes.”

En wat dat alternatieve betreft, daar past ook zo’n band met senioren heel goed in, zo vindt hij. “Pedro Pico Pop heeft vanaf het allereerste begin een brede programmering gehad; van dj-acts en hiphop tot rock en heavy metal. Als het maar de goede vibe heeft, past in onze eigen sfeer. Daar sluit een band als The Animals naadloos op aan. Muziek is natuurlijk op zich tijdloos. En zo heel alternatief zijn we niet meer natuurlijk,” zo weet Endeman, inmiddels vader van twee jonge zoons. “Dit jaar hebben we veel indie en rock’n roll, stevige bands inderdaad. Persoonlijk verwacht ik veel van Mister & Mississippi. En Death Alley, daar hoor je veel goede geluiden over. Mooi vind ik dat we de Russische dj Proxy even vanuit Rusland naar Raalte laten overvliegen. En ik had My Baby graag geboekt, maar Ribs en Blues was me helaas voor.”

Kensington
Met zo’n 2.500 bezoekers (inclusief de vrijdagavond) is Pedro Pico Pop een relatief klein festival, maar met een gevestigde naam. “Je moet eens weten wat er inmiddels allemaal aangeboden wordt. PPP is een echt begrip geworden bij bookers en agenten, in het circuit kennen ze ons allemaal. Voor ons is het vooral mooi als we talentvolle bands en artiesten het eerst ontdekken en programmeren. Weinig mensen weten dat Kensington, de hoofdact bij Stöppelhaene, bij ons al twee keer heeft opgetreden. De eerste keer betaalden we 400 euro of zo. Typhoon heeft hier zelfs al drie keer met verschillende formaties gespeeld.”
Rekent Endeman weer op extra bezoekersaantallen, bijvoorbeeld door The Animals?
“Dat zou zeker mooi zijn, maar we hoeven niet heel hard te groeien. Elk jaar wat meer mensen, dat is mooi. Je kunt ook groot worden door klein te blijven, maar dat heb ik niet van mezelf.”

Grolsch
Financieel heeft het Raalter festival de zaken weer goed op de rails. Drie jaar geleden moest (wegens asbest) het vertrouwde MBI-terrein op het laatste moment ingeruild worden voor de huidige locatie (bij kruispunt Bos) en dat hakte erin. “Dat moest in een paar maanden gebeuren. Opeens kregen we met allerlei kosten te maken waar we in de begroting geen rekening mee hadden gehouden; tenten, noem maar op. Nu gaat het weer de goede kant op. We hebben meer aandacht kunnen besteden aan het terrein. Er zijn geen drie maar vier podia, kunstenaars helpen ons bij de decoraties, er is een levend ganzebord, er zijn hot tubs, theateracts, veel foodtrucks, noem maar op. En we hebben dit jaar maar één bar, maar wel een hele grote ronde die midden op het terrein staat. Kan iedereen makkelijk bijkomen. We gebruiken nu ook biertanks. Welk bier? Van Grolsch. Die vonden het zelf ook wel bijzonder, hun pils in Raalte, dat was ooit onbestaanbaar.”

Geluidsmetingen
PPP zit nu al weer voor het derde jaar nabij het drukste kruispunt van de gemeente. “Zo gaat dat soms. We wilden graag in de buurt van het station, onze bezoekers komen echt uit heel Nederland, België en Duitsland. We gaan heel voorzichtig met de buurt om. We doen bijvoorbeeld zelf geluidsmetingen zowel bij de podia als de huizen. De vier podia staan ook zo opgesteld dat we het geluid richting Heino blazen en niet de wijk in. We nodigen zelfs alle buurtbewoners vooraf voor een borrel uit. En op het festival mogen ze gratis komen. We hebben nu trouwens al wat buurtbewoners die als vrijwilliger helpen bij de opbouw en afbraak.”
Raaltenaren zelf zijn nog altijd een minderheid bij PPP, al neemt het aantal inmiddels wel toe. Mede daarom is er de vrijdagavond bij gekomen. “Dan houden we een grote nineties party met dj Michiel Veenstra. Dat is een heel mooi muzikaal concept, eerder al succesvol bij Dauwpop, maar ook bij de Metropool en Burgerweeshuis bijvoorbeeld. Vorig jaar hadden we nog Gerard Ekdom. Het is ook praktisch; vrijdagavond staat alles klaar, waarom dan niet iets doen waarbij we ons vooral richten op de inwoners van deze gemeente?”

Trots
Endeman heeft van zijn hobby, muziek en organiseren, inmiddels zijn werk gemaakt, onder meer bij Poppunt Overijssel. In zijn huidige woonplaats Deventer is hij organisator van het tweede Deventer Stadsfestival op 19 augustus. “We rekenen dan op 10.000 bezoekers gezien het succes vorig jaar. Met Miss Montreal en Danny Vera is dat wat commerciëler opgezet. Dat is professioneel hard werken, net als bij de organisatie van Koningsdag in Deventer. Bij Pedro Pico Pop is het ook hard werken maar dan als vrijwilliger omdat het zo leuk is met z’n allen. Dat kost dan maar veel tijd. En soms ook wat geld trouwens. Wat we hier doen, daar ben ik best trots op. Zoals Raaltenaren ook trots zijn op die andere grote evenementen hier. Wat hier allemaal georganiseerd wordt, dat is echt heel bijzonder. Ik merk dat vooral toen ik van Raalte naar Deventer verhuisde, daar is in verhouding veel minder te doen. Daar ben ik met het Deventer Stadsfestival snel op ingesprongen. Al die kleine en grote evenementen in de hele gemeente Raalte, zijn zó belangrijk om mensen hierheen te halen; ik ben blij dat de provincie en de gemeente dat steeds meer inzien.”

Zie verder staging2.pedropicopop.nl

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.