opinie kandidaten voor gemeenteraad gezocht

Gemopperd werd er: “Wat een droeftoeters, PVDA PARTIJ VAN DE ARABIEREN” en bijv. “Lek prikken dat gore ding.” Dat zal wel op de ballon slaan reken ik.

Ook Geert Wilders kwam voorbij, u weet wel; die door de rechter veroordeelde racist. Het schijnt dat hij best veel anonieme aanhangers heeft hier in Salland. “Tip: Hef die club op!” En “Wie wil er nou lid worden van een partij die alleen maar klaar staat voor de massa immigratie en niet denkt aan de hard werkende Nederlanders.” Net als op elk andere reactie kwam ook hier weer een reactie van de PvdA

De politiek begint langzaam aan warm te draaien richting de gemeenteraad verkiezingen in maart 2018. De reacties op sociale media volgend begin ik mij af te vragen of ons politiek bestel anno 2017 nog wel klopt. Voldoet het nog wel aan de vraag uit de samenleving waarin het nemen van verantwoordelijkheden en zelf redzaamheid, het zelf willen beschikken over een veel gehoord onderwerp is?

De meest zinnige reactie onder de status: “Afgezien van de in basis nobele gedachte van veel ( niet alle ) politiek geïnteresseerden om zich in te willen zetten voor het lands en / of gemeentebelang …. zou het niet handig zijn een soort van ondergrens voor dit soort functies te bepalen ? Qua intelligentie , wereldbeeld, wegcijferen van jezelf voor het grote geheel, en niet onbelangrijk; geen inkleuring door of met geloofsovertuiging …? Weet u nog ! Scheiding van kerk en staat ? Heb af en toe het idee dat menig politieke partij allang blij is überhaupt weer iemand gevonden te hebben die wel mee wil doen, waarbij de kwaliteit van de persoon minder belangrijk is dan dat ie wel wil. Wees eerlijk, voorbeelden genoeg van niet of nauwelijks functionerende ‘ volksvertegenwoordigers ‘ …” De persoon in kwestie maakte trouwens niet duidelijk of hij zelf beschikbaar was.

Het goede van dit systeem is dat er geen ondergrens is. Tenminste, elke partij die voor het eerst mee wil doen moet met een lijstje handtekeningen van sympathisanten naar de griffier om zich in te schrijven. Dit om te voorkomen dat elke burger zijn eigen partij begint. Het goede is dat iedereen zich beschikbaar mag stellen bij een politieke partij als kandidaat. Het goede in dit systeem is dat elke burger die verkozen is spreekt namens zijn achterban ongeacht zijn opleiding, niveau of geloofsovertuiging.

Het foute in dit systeem is dat veel van die raadsleden op een eiland komen te leven. Ze rennen zich rot door de gemeente en moeten overal wat van weten en hun mening er over vormen. De buschauffeur in de raad moet namens zijn achterban bijvoorbeeld wat vinden van asbesthoudende leien op de kerk in Nieuw Heeten, net als de agrariër, de archeoloog, de accountant en de schoolmeester. Beslissingen nemen over dingen waar zij helemaal geen verstand van hebben en dan krijg je oeverloze langs elkaar pratende discussies waar door bovenstaande reaguurder beweerd dat raadsleden niet capabel zijn. Dat asbest niet goed is en dat ze daar vanaf moeten weten ze in Nieuw Heeten zelf ook wel, ze zouden dat daar ook zelf kunnen regelen als ze maar geld hadden.

Als de raad meer zou delegeren, kaders stellen, de kiezer zelf zou laten beschikken en minder zou betuttelen werd het beeld van die kiezer over die politiek in een korte tijd positiever. Belangrijker nog, de kiezer raakt meer betrokken en de plaatselijke democratie zou gaan werken zoals we met elkaar al jaren door de landelijke overheid voor geleefd worden.

Gerlant@sallandcentraal.nl

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.