nieuw swaenewoerd feestelijk geopend

“Wat er nu staat is een modern service- en wooncentrum, klaar voor de toekomst”, stelde Cootje Fiks van Swaenewoerd afgelopen donderdag tijdens de officiële opening. Eigenlijk was het een driedubbele opening. Het oude dienstencentrum van het verzorgingstehuis is volledig verbouwd, is bestemd voor alle buurtbewoners en kreeg officieel de naam DeBuut. In dit nieuwe buurtcentrum is ook de nieuwe scootmobielpool voor Raalte gevestigd.

Belangstellend bekeken de tientallen bewoners van Swaenewoerd donderdag alle drukte rond de opening van het nieuwe woon- en zorgcomplex, het buurtcentrum en de scootmobielpool. Regelmatig werd ja geschud of klonken droge opmerkingen. Bijvoorbeeld na de constatering van manager Cootje Fiks dat de bewoners weer meer zelf verantwoordelijkheid moeten nemen door bijvoorbeeld zelf de post te halen, koffie te zetten of voor een tv-aansluiting zorgen. “Maar een spieker in de muur slaan, mag dan weer niet”, zo mopperde een oudere bewoner.

Stof
Fiks gaf toe dat de ingrijpende renovatie afgelopen vier jaar keurig volgens schema is verlopen, maar dat niet alleen de bouwvakkers stof lieten opwaaien. “Tijdens die renovatie stonden zaken als veiligheid en leefbaarheid altijd voorop. Maar het was soms hard werken om dat zo te houden. De stap van het oude naar het nieuwe Swaenewoerd was niet altijd makkelijk. We weten inmiddels dat het woonplezier groot is, zowel buiten als binnen.”

Marijke Kool van Salland Wonen, eigenaar van het complex, was ook erg tevreden. “Deze transformatie is prachtig geworden, hier op deze mooie plek zo dicht bij het centrum van Raalte. En waar er vroeger één kamer was, zijn er nu aparte woon- en slaapkamers. Dat doet recht aan de manier waarop we nu denken dat ouderen moeten kunnen leven. Swaenewoerd is voorbereid op de toekomst.”

Zelf regelen
De wethouders Wout Wagenmans en Gosse Hiemstra vertegenwoordigden de gemeente. “Vroeger als je oud werd ging je naar het bejaardenhuis. Rond 60 of 62 jaar ging je al een plaatsje reserveren. Dat is niet meer zo. Nu is dit een wooncentrum geworden met de zorg die je nodig hebt of wilt hebben. Dat bepaal je zelf, dat regel je zelf. Dat is goed voor je eigenwaarde. Er wordt niet meer zoals vroeger voor je gedacht en geregeld”, zo omschreef Wagenmans de grote veranderingen van de afgelopen decennia.

Hij was blij met het nieuwe buurtcentrum DeBuut, waarin de Parabool, RIBW en Zorggroep Raalte samenwerken. Het zit onder hetzelfde dak als Swaenewoerd met de ingang aan De Blekstraat, maar staat daar verder organisatorisch los van. Zowel buurtbewoners als bewoners van het wooncomplex zijn er welkom. “Ontmoeting is zo belangrijk. Om een kaartje te leggen, om een borreltje te drinken. Al weet ik niet eens of dat wel mag… Maar je zult er in ieder geval voor moeten betalen, vrees ik”, zo stelde Wagenmans.

Ontmoeting
Zijn collega Hiemstra mocht het nieuwe buurtcentrum openen. “Mensen blijven langer thuis wonen, maar hebben wel behoefte aan ontmoeting. Anders dreigt vereenzaming. Daarom is een buurtcentrum zoals dit in elke buurt belangrijk. Voor jong en oud, voor de kwetsbare mens en voor iedereen.”

Komende tijd wordt een uitgebreid activiteitenprogramma opgezet. Dat wordt gepresenteerd tijdens de open dag op zaterdag 16 september. Hiemstra was ook blij met de nieuwe scootmobielpool, waarvan de eerste twee gebruikers vrolijk toeterend het nieuwe buurtcentrum uit kwamen rijden. “Niet iedereen heeft dagelijks zo’n scootmobiel nodig, maar misschien een keer per twee maanden. Dan staan ze hier klaar om opgehaald te worden. In Heino is vorig jaar hier mee gestart vanuit het Wooldhuis. Vrijwilligers van de ouderenbonden brengen de mensen van en naar die pool. Hier in Raalte moeten we nog bekijken hoe we dat precies gaan doen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.