nieuw festival in heeten van maten erwin nyhoff berrie jansen en paul ruiter

Op zaterdag 1 juli vindt de eerste editie van het Witte Venne Festival plaats. Het is een initiatief van Erwin, Berrie en hun maat Paul Ruiter. In een klein, deels door bomen omgeven, weiland bij de woning van Paul in het buitengebied van Heeten komt een podium te staan. Daarop zijn er optredens van New River Coalfield (grungy jaren ’90 rock) uit Heeten, Tricklebolt uit Lemele en omstreken (met jaren ’70 rock in het straatje van Deep Purple, Led Zeppelin en Uriah Heep) en Erwin Nyhoff zelf. Die zal met een band een speciale set spelen die zijn gehele muzikale carrière omvat. Van het werk van The Prodigal Sons tot zijn solowerk en dat aangevuld met covers van onder andere Bruce Springsteen, The Rolling Stones en Herman Brood. Bij slecht weer zal het weiland deels worden overdekt. Een schuur op het erf van Paul wordt ingericht als extra podium. Daar treedt het Ierse kroegduo Branded op. Van Ierse folk tot Johnny Cash. “Er hebben ook al mensen van in de 70 toegezegd om te komen. Hen willen we daarmee ook wat bieden. Een plek waar ze lekker kunnen bijkletsen met muziek op de achtergrond”, legt Berrie uit.

Chauffeur
Erwin, Berrie en Paul wonen alle drie in Heeten. Erwin speelde jaren geleden akoestisch op het feestje dat Berrie gaf toen hij 50 was geworden. “Ik kende hem verder eigenlijk nauwelijks”, vertelt Erwin. “Naderhand kwamen we elkaar weer tegen en raakten we aan de praat. We hadden een klik. Berrie bood aan om als chauffeur met me mee te gaan naar mijn optredens. Ik vroeg hem nog: ‘Weet je het zeker?’ Maar hij hield woord. Berrie zit in de klassieke autohandel en Paul, die in de autorevisie zit, is weer een maat van hem. Toen ik wat mijn auto had, kwam ik bij Paul terecht. En zo leerden we elkaar dus kennen. Het bleek ook dat we alle drie wat met muziek hebben.” En al kletsende ontstond het idee om gezamenlijk een festival te organiseren. “Ik houd hier al elk jaar een feest voor vrienden en bekenden”, vertelt Paul. “Daar komt ook al 150 man op af. Dan is de stap niet zo groot meer.”

Big smile
De drie hoeven er niet rijk van te worden. Met een mannetje of drie-, vierhonderd zijn ze uit de kosten. Sponsoring is welkom, meerdere bedrijven hebben hun diensten aangeboden, maar dan zonder al teveel reclamepoespas. Berrie: “Wat commercie betreft, hebben we alleen een stand van Linda Ruiter. Zij maakt zelf bijzondere festivalaccessoires. Dat vonden we wel een mooie aanvulling, ook omdat ze uit Heeten komt.” Paul: “Het belangrijkste is dat we een beetje uit de kosten komen. En dat iedereen met een big smile naar huis gaat. Het mag die eerste keer wat kosten.” Erwin: “Veel publiek betekent dat we volgend jaar meer budget hebben. In die zin werkt het publiek zelf mee aan het festival van volgend jaar.”

Deze eerste keer richten ze zich op laat-twintigers, dertigers, veertigers en vijftigers. En ook oudere vrienden en kennissen komen langs. Er zijn al toezeggingen uit heel het land. Daarom zal een deel van een weiland worden ingericht als camping. “Misschien dat we ons in de toekomst ook zullen richten op wat jongere mensen”, stelt Erwin. “Maar nu is het nog vooral een festival voor de rockliefhebbers. Muziek uit de jaren zestig tot mid-jaren negentig. We hebben ook geen DJ. Alle muziek is live. De puurheid staat voorop. Echte mensen, echte muziek! Natuurlijk hebben we het ook over de toekomst. Ik denk niet dat we ooit zullen inzetten op echt grote bands. Laat het maar een muziekfestival voor fijnproevers blijven. Neem Ribs & Blues, de écht leuke dingen ontdek je daar vaak op het kleine podium. Dat willen wij ook. En dan ook met aandacht voor talent op de buurt.”

Mijlpaal
Wel balen de heren een beetje dat ze tegelijk zitten met Jeu de Pool bij het zwembad in Heeten. Was niet de bedoeling. “We hadden van tevoren natuurlijk goed gekeken of er op onze datum niet wat anders was. Jeu de Pool is normaal gesproken later in het seizoen, maar de organisatie heeft het evenement verzet.” Paul: “Maar ik denk niet dat we in elkaars vaarwater zitten. Jeu de Pool heeft een ander publiek.”
Erwin ziet zijn optreden op het festival als een mijlpaal. “Ik heb nog maar één keer met een band opgetreden in Heeten. Daarom wil ik uitpakken. Het wordt een overzichtsconcert. Daarom vind ik het ook geweldig dat mijn oude maat Wilco Lindeboom meedoet in mijn band. Met hem heb ik vroeger nog in mijn eerste band gezeten: 40 Strings. Een zwaar onderschat gitarist. En Bas Nacca, de oude geluidstechnicus van The Prodigal Sons doet het geluid. Die werkt tegenwoordig onder andere voor Beth Hart. Tom Wijnen uit Nijverdal zit achter het drumstel, Tim Barning speelt bas en Len van de Laak zit achter het orgel. We willen er iets bijzonders van maken.”

Het Witte Venne Festival begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 15 euro. Een plekje op de camping (inclusief ontbijt) kost drie consumptiemuntjes extra. Locatie is de Witteveensweg 4 in Heeten (tegenover de Maathoeve). Zie verder staging2.wittevenne.nl.

Fotograaf: Gerard Vrakking

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.