megastal marienheem 2

Lees hier de column van Gerlant: ‘Analyse: Megastal Mariënheem

Dick: Mm..waar rook is, is vuur. Nu een stevige grens stellen lijkt me wenselijk. Niemand wil die vleesfabrieken in zijn of haar buurt, behalve de ondernemers in kwestie die al heel lang van het padje van boer zijn… Administratieve en juridische haarkloverij mag het proces lang frustreren, megalang!

Annemiek: Nounounou, een gemiddeld boerenbedrijf zorgt voor werk voor ongeveer 11 mensen. Deze stal waarschijnlijk voor nog wel meer. Uitspraak dat alleen de boer er belang bij heeft is dus zowiezo al onzin.
Dick: Je kunt je afvragen hoe, fijn, zinvol, aantrekkelijk of anderszins positief gekleurd dit werk dan wel is.

Gerlant: “Die discussie over ‘mega’ moeten we voeren Dick dat is wat ik al stel in het stuk. Maar als je er met gestrekt been in gaat door te stellen “je kunt je afvragen hoe fijn, zinvol, aantrekkelijk of anderszins positief gekleurd dit werk dan wel is.” Komen we er nooit. Ten eerste ram je nu een hard werkende beroepsgroep knetter hard voor de kop wat niet terecht is.”
“Ten tweede heb ik geen oplossing gehoord. Je kan hier tegen zijn maar hoe dan wel? De huidige familie bedrijven zijn in de toekomst niet levensvatbaar en de consument betaalt niet spontaan eventjes een beetje meer. Hele volksstammen kunnen dat niet eens. Het sociale stelsel geeft ze niet genoeg geld om bijv. biologische producten te kopen.”

Dick: “Als ik de oplossing zou hebben kwam ik in aanmerking voor de Nobelprijs en het is niet mijn bedoeling wie dan ook voor het hoofd te stoten en doe dat ook niet. Diegenen die met hart en ziel werken in het boerenbedrijf zullen zich niet door mij aangesproken voelen.”

Annemiek: “Nou Dick, ik ben zelf een van die 11 mensen en veearts. Ik vind mijn werk bijzonder zinvol, aantrekkelijk en interessant. Voor de rest van mijn mening over je reactie, eens met Gerlant. Je opmerking slaat kant noch wal.”

Dick: “Ik begrijp dat je het niet met me eens bent Annemiek”
Annemiek: “We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar een constructieve dialoog voeren met de juiste kennis van zaken zou mooi zijn.”

Dick: “Be my guest!”

Annemiek: “Oke, wat is er mis met deze stal?”

Dick: “Zo’n beetje alles.”

Annemiek: “Constructief graag, welke specifieke zaken en waarom?”

Dick: “Om te beginnen is het idee van een megastal tegen natuurlijk. Dieren houden op een minimum aan bewegingsvrijheid teneinde een bedrijfsmodel te kunnen hanteren zou idealiter verboden moeten worden.”

Annemiek: “Dat dieren een minimum aan bewegingsvrijheid hebben (daar ben ik het ook niet mee eens, maar dat is een andere discussie), is niet typisch voor een megastal. Wat is er nou specifiek mis met deze stal?”

Dick: “Wat voor deze stal geldt gaat op voor alle megastallen.”

Annemiek: “Ja, en ook voor een stal met 100 varkens. Niet specifiek voor een megastal. Dus, wat is er nou mis met deze stal?”

Dick: “De industriële schaal. We kennen allemaal de voorbeelden uit andere sectoren. Zodra de menselijke, in dit geval de dierlijke maat wegvalt en gestuurd gaat worden op kosten per eenheid wordt al het andere ondergeschikt.”

Annemiek: “Oke, dus je bent tegen zoveel varkens op 1 plek omdat je tegen massale vleesproductie bent, dat mag. Juist de schaalvergroting in de varkenshouderij zorgt echter voor meer rendement, en meer geld dus, voor aanpassingen op het gebied van dierwelzijn (lees; bijv meer ruimte, speelgoed en stro). Dit in tegenstelling tot sommige oude, kleine varkensstallen die nog meedraaien totdat ze niet meer voldoen aan de steeds strenger wordende eisen op het gebied van oa welzijn en kwaliteit. In tegenstelling dus tot wat jij denkt, is het leven van een varken in een megastal niet slechter dan dat van een varken in een niet-megastal.
We kunnen zo nog even doorgaan mocht je dat willen, maar waar het mij om gaat is dat je op het internet loopt te roeptoeteren over vleesfabrieken (we kunnen het ook de knorretjeshof noemen, klinkt anders he), nutteloos werk (tot 10% van de Nederlandse economie), een slechte dierlijke maat (bepaal jij die?) terwijl ik niet de indruk krijg dat je weet waar je over praat. Koop dan gewoon geen speklappen meer voorlopig en ga je eerst even inlezen in de wetten en regels voor varkensstallen en ga op een respectvolle en fatsoenlijke manier met de sector in discussie. En, liever nog, bedenk een manier om de voedselproductie op gang te houden op een duurzame en diervriendelijke manier die zorgt voor een goed inkomen, daar is de sector namelijk ook mee bezig.”

Gerard: “Nou Annemiek, nou hoor je hem niet meer. Heeft nog nooit op een boerderij gewerkt en snapt er de ballen van. Hij zal zich nu wel verdiepen in de materie”

Dick “Ik koop biologische vleesproducten.”

Gerlant : “Dick, grappig dat je voorbij gaat aan mijn eerdere reactie, dit is waar het omdraait als je opzoek wil naar een oplossing. “Hele volksstammen kunnen dat niet eens. Het sociale stelsel geeft ze niet genoeg geld om bijv biogische producten te kopen.” Het mega vraagstuk is namelijk sterk verweven met het sociale minimum probleem. De oplossing moet je daar zoeken, bij de bron.

Dick: “En minder vlees eten helpt ook al heel veel.”

Gerlant: “Nog minder? ik eet het nu al bijna niet. Kan ik als afgekeurde en vader van drie niet betalen van mijn sociale minimum… wink-emoticon “

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.