maaike uit raalte ik hoop dat ik met mijn verhaal anderen kan helpen

Maaike (1986) ging na het behalen van haar pabo-diploma aan de slag als juffrouw. Een van haar grootste angsten werd werkelijkheid toen ze zo’n drie jaar geleden als 28-jarige moest worden opgenomen in een verpleeghuis. Door haar conversiestoornis was ze bedlegerig geworden en daardoor totaal afhankelijk van de mensen om haar heen. Ze kon geen kant op, praten, lukte niet en ze viel soms weg. Om zich te kunnen uiten, begon ze met een dagboek. Dat vormde de basis voor het boek, waarin haar twijfels, angsten en tegenstrijdigheden sterk naar voren komen. Tegelijkertijd merken de lezers dat hoe hulpeloos Maaike ook lijkt, er constant een gevoel van vastberadenheid is en hoop op betere tijden.

Stress
Wat is een conversiestoornis? Wikipedia zegt er onder andere het volgende over: ‘Het is een psychische aandoening die zich op verschillende manieren kan uiten. De oorzaak ligt in acute stress door angst of woede die de persoon niet kan verwerken. Door de spanningen die hierbij optreden, schakelen de hersenen bepaalde lichamelijke functies uit, zodat de patiënt de stress niet meer ervaart. Hierdoor ontstaat het beeld dat kan lijken op een neurologische ziekte. Een conversiestoornis kan vele vormen aannemen, maar de meest voorkomende zijn verlamming van de ledematen, problemen met gezicht of gehoor, algemene vermindering van de zintuiglijke waarneming en verlies van het spraakvermogen. Ook kunnen motorische stoornissen of stuipen optreden.’

Rolstoel
Het gaat inmiddels weer wat beter met Maaike, zo vertelt ze desgevraagd. “Ik heb een tijd alleen maar op bed gelegen, nu zit ik in een rolstoel en volg ik therapie. Ik kan weer dingen doen. Ik wil weer leren lopen en ik vind het belangrijk om minder snel moe te zijn.” Maaike herkent zich grotendeels in de omschrijving op Wikipedia. “Stress speelt zeker mee. Maar ook enkele traumatische ervaringen. Daar schrijf ik ook over in het boek. Zo ben ik ooit verkracht en ben ik mijn moeder zeer onverwachts verloren. Bovendien was ik te perfectionistisch en kende ik mijn grenzen niet.” Of het bij dit ene boek blijft, durft ze nu niet te zeggen. Dat is ook afhankelijk van hoe haar herstelproces zal verlopen. “Maar ik hoop dat ik met mijn verhaal andere mensen met dezelfde stoornis kan helpen. Dat vind ik het belangrijkst!”

‘Ooit zal ik hoog vliegen- Mijn leven met een conversiestoornis’ is 250 pagina’s dik. Het boek kost 21,50 euro. ISBN: 978-94-0223-599-9. Het boek is in Raalte verkrijgbaar bij de Bruna.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.