landschap overijssel zoekt heidemerk

Het maaien kan in iedere gewenste vorm gebeuren, maar is afhankelijk van het heideterrein. Hoe meer afwisseling en variatie in de vorm, hoe beter. Landschap Overijssel roept creatievelingen op om vóór 9 juli een leuk ontwerp in te dienen. Het winnende ontwerp wordt dit najaar in de heide gemaaid en is de aankomende tien jaar zeker nog vanuit de lucht te zien. Voor informatie en voorwaarden check staging2.landschapoverijssel.nl/heidemerken

Ontwerp
Ontwerpen van een heidemerk kunnen tot 9 juli per mail worden ingediend. 24 juli wordt het winnende ontwerp bekend gemaakt. Een ontwerp moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten de vlakken 2 tot 20 meter breed zijn om te kunnen maaien. De totale omtrek moet tussen de 1.000 en 10.000 vierkante meter zijn. Bedrijfslogo’s en ander soortige reclame worden niet op prijs gesteld. Kijk voor alle randvoorwaarden en aanleverspecificaties op de website. Met de heidemerken wil Landschap Overijssel mensen op een leuke manier betrekken bij de natuur en het beheer daarvan. Een gemaaid merk zal trouwens van de grond amper te zien zijn. Wandelaars houden dus hun vertrouwde aanblik.

Variatie is gezond
We hebben prachtige heide in Overijssel. Eén van die heideparels is de Lemelerberg. Stukken van deze heide worden af en toe gemaaid en gebrand om heide te verjongen en het dichtgroeien met bomen en struiken tegen te gaan. Zo ontstaat een afwisseling tussen oude en jonge heide, maar ook andere planten krijgen dan weer de kans om te groeien. En daar merken we allemaal wat van, want een gezonde heide is volop genieten voor onszelf, maar ook diersoorten zoals de zandhagedis en de veldleeuwerik profiteren hiervan.

Het maaien van de heide gebeurde praktisch in eentonige vlakken en vormen. Sinds kort maait Landschap Overijssel al meer in slingerende vormen om zo meer randen en variatie te krijgen. Om de heide nog verder te verbeteren, wil ze nog meer gaan variëren met grote lange vormen afgewisseld met kleine stukjes. De gemaaide stukken worden daarna bekalkt zodat de beste omstandigheden ontstaan voor de heide en verschillende kruiden om te groeien.

Meer foto's