kinderen van de linderte de baas over hun eigen rapport

Vandaag kregen de kinderen van kbs de Linderte uit Raalte hun rapportfolio mee naar huis. Het bevat de hoogtepunten van hun leerproces van het schooljaar. Na een periode lang werk verzameld te hebben, maakten de kinderen zelf een selectie wat hiervan in hun eigen rapportfolio mocht komen. De leerkracht begeleidt dit proces door het stimuleren van een kritische houding van ieder kind. Door jezelf af te vragen wat je goed vindt, wat beter kan en waar je veel voor hebt moeten doen, leert het kind dat het invloed heeft op zijn/haar eigen ontwikkeling.

Vanuit praktijkonderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd op de Linderte, hebben de leerkrachten zich verdiept in de theorie van het reflecteren met kinderen. In de onderbouw wordt gestart met het stimuleren van denkvaardigheden door vragen te stellen als ‘Wat vind je mooi aan je eigen werk? Wat vind je knap van de ander?’. In de bovenbouw wordt dit steeds verder uitgebouwd en leren kinderen kritisch te kijken naar hun eigen werk. De leerkracht is hierbij een coach.

Wat het rapportfolio van de Linderte uniek maakt t.o.v. andere schoolrapporten, is het feit dat het niet alleen uitgaat van een product. Cijfers en beoordelingen zijn slechts een onderdeel van het rapportfolio. Het proces van iets willen leren tot het gevoel van trots als het is gelukt, staat centraal. Dat het kind zelf eigenaar is van het rapportfolio, vergroot de invloed op het eigen leren en daarmee de eigen motivatie. Zelfkennis en zelfvertrouwen zorgen voor een grote mate van welbevinden. Dan krijg je gelukkige kinderen die het beste uit zichzelf halen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.