Home / archiefcentraal / ingezonden brief wat is dat toch met raalte

ingezonden brief wat is dat toch met raalte

‘Jullie naar Raalte? Je meent het niet! Naar dat boerenzandgat vol met gekken?’ Hoofdschuddend en vol ongeloof keek de zegsman ons aan en eindigde zijn relaas met: ‘Raalter wind’. Wij hadden wel eens van ‘Hengelose’ wind gehoord, maar nog nooit van ‘Raalter wind’.
Het vorenstaande, maar ook onze eigen twijfels hebben ons niet weerhouden om in Raalte te gaan wonen. En wel in het gebied met de bestemming kantorenpark. Aan de rand daarvan werd een aantal speciaal voor die plek en bestemming ontworpen woningen gebouwd en die vielen bij ons in de smaak. Nu staan in het betreffende gebied veel woningen en maar een paar kantoren. Met andere woorden: een verkeerde inschatting van het toenmalige gemeentebestuur? Is dit typisch Raalter wind of een te grote broek voor een te kleine kont?

In de tijd dat we in Raalte wonen, gebeurde er van alles: we lazen vermakelijke stukjes van Hans de Kort met betrekking tot het functioneren van het gemeentebestuur. Een wethouder die struikelde over de ontmoedigende verkeersmaatregelen richting Heeten. De betreffende maatregelen zijn misschien wel bedacht door dezelfde verkeersdeskundigen of straatversierders van Raalte, die ook de met gele steen bestrate cirkelvormige vlakken, die lijken op rotondes, maar het niet zijn, hebben bedacht en vooral bij bezoekers verwarring veroorzaken. Zeer verrassend.
Raalte heeft een burgemeester gekend die het bestuur dichter bij het volk wilde brengen met een geschriftje getiteld: ‘van binnen naar buiten’. De betreffende burgervader zit nu in Barneveld bij de kippen op stok of is alweer verhuisd. En niet te vergeten de burgemeester die niet goed met e-mail wist om te gaan. Dit alles is toch voer voor een buutreedner, om nog maar niet te spreken over ‘het gat’ van een voormalige wethouder, die van toeten noch blazen wist, maar waar bijna het hele gemeentebestuur in verdween. Was dat ook niet op het bedrijventerrein De Zegge? Maar werkelijk hoogst vermakelijk is dat nog niet zo lang geleden een in mijn beleving parmantig mannelijk wezen het college van B&W wees op haar morele tekortkomingen.

Dat de huidige burgemeester nog persoonlijk op bezoek gaat bij mensen die 60 of 70 jaar getrouwd zijn, is bijzonder in deze tijd. Kom daar in grote steden maar eens om. Het meest opvallende daarbij is wel het begeleidende artikeltje met daarin de vermelding van de opbrengst van het huwelijk, oftewel het aantal voortgebrachte kinderen. Het doet denken aan de opbrengst van pootaardappelen. Maar dat is in de cultuur en mentaliteit van een agrarische gemeenschap bijna vanzelfsprekend. Een buitenstaander merkte hierover op: ‘Tja, maar zijn wij mensen dan in principe voor iets anders bestemd?’ Daarna werd het even stil, waarna Stöppelhaene met een onverwachte donderslag losbarstte.

Kortom: wonen in Raalte is een zichzelf steeds vernieuwende plattelandsklucht in een mooie natuurlijke omgeving met zo nu en dan ernstige momenten, waar nog maanden nadien over wordt gesproken. De volgende kluchten staan alweer op stapel, te weten: het mogelijk moeten afboeken van bedrijfskavels op De Zegge VII en plannen voor een boulevard in het centrum. In welk theater krijgt de burger zoveel waar voor zijn geld?

Dus Hans de Kort en andere tamboerijnspelers: doorgaan zo!

 

Lees ook

Plannen nieuwe inrichting N337 bij Den Nul en Olst ter inzage

ZWOLLE – De plannen voor een nieuwe inrichting van de Rijksstraatweg (N337) in Den Nul …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.