in gesprek met cor bosch gebieds en kavelruilcoordinator in raalte

Door Gerlant Zielman

Cor, een vlotte zestiger, vertelt dat in zijn functie alles draait om vertrouwen. Hij hoeft niet zo nodig in het nieuws, maar begrijpt dat het nu even niet anders kan. Als mensen niet weten dat hij er voor hen is kunnen ze hem ook niet vinden. Zijn nieuwe taakomschrijving doet hij af met: “Er verandert niet zoveel, ik heb wat meer uren en ben nu officieel beschikbaar voor alle mensen in het buitengebied.”

Als enige boer in het bestuur van Rabobank Salland kreeg hij zo’n vijftien jaar geleden te maken met het initiatief om een gebiedscoördinator aan te stellen. Een functie gecreëerd door de gemeente, (toen nog) LTO Raalte en de Rabobank om plattelanders te ondersteunen bij alle veranderingen die er gaande waren. Naar gelang de sollicitatieperiode vorderde, borrelde bij Cor het idee op om zelf te solliciteren. Ook omdat er zich nog geen geschikte kandidaten hadden gemeld. Op de laatste avond schreef hij de eerste sollicitatiebrief van zijn leven. Met computers werken, kende hij nog niet en zijn vrouw regelde dat zijn brief nog net voor het sluiten werd ingediend. Vijftien jaar verder zit hij er nog en vertelt hij over stil leed wat hij onderweg tegenkomt.

Een fout is snel gemaakt en is door de digitalisering moeilijk te herstellen. Boeren die met hun dikke vingers op een toetsenbord de 3 in plaats van de 4 intoetsen bij hun dieradministratie en dan enkele weken later door de ambtenarij worden beboet omdat ze hetzelfde nummer afmelden als verkocht, en dan te maken krijgen met bureaucratie. Boetes voor valsheid in geschrifte tot sancties als bedrijven die op slot gaan of geen beesten meer mogen verkopen tenzij ze naar de slacht gaan.

Boeren die al jaren niet voldoende winst maken en eigenlijk wel met de varkens willen stoppen, maar dat niet doen om de buurman. Waar moet hij dan wel niet met zijn biggen heen? Vaak een oudere generatie plattelanders die vast zit in het ritme, maar niet onder woorden durft of kan brengen wat hen eigenlijk bezighoudt. In dit geval bleek na een beetje tact, tijd en bemiddeling dat ook de andere buurman wel graag stoppen wilde, maar ook hij voor de ander door deed.

Het zijn niet alleen de kleinere bedrijven, waar hij komt, ook grotere hebben problemen, maar dat zijn weer andere. De grotere bedrijven die geld verdienen door het aanbieden van massa aan de markt en waar de winsten als ze er zijn dan ook groter zijn. Om geen belasting hoeven te betalen, investeren die weer in meer en groter, kijken niet op de laatste paar duizend voor een hectare, maar maken het zo voor de ‘kleintjes’ weer moeilijker om te overleven, te groeien.

Een ander punt waar hij druk mee is, ruilverkaveling. Een direct gevolg van dit proces van groot, groter, grootst is dat boeren land gaan kopen op afstand. Cor initieert dat die gronden worden geruild zodat bijvoorbeeld een boer uit Zwolle die grond heeft gekocht in Raalte ruilt met stoppers korter bij zijn boerderij. De vrijkomende grond in Raalte wordt dan weer geruild met boeren die ook percelen ver van huis hebben. Op die manier krijgen de bedrijven de grond korter bij huis, kunnen ze efficiënter werken en worden niet alleen die boerenbedrijven er beter van, maar ook de stoppende boeren. En natuurlijk de bevolking. Zo zijn veel transportbewegingen die eerst door Heino gingen nu voorbij. Daarmee zijn er dus heel veel trekkers minder in de dorpskern. Ook bijvoorbeeld de N35 bij Mariënheem. Veel bedrijven hebben daar grond aan de andere kant van de weg. Met een beetje takt en overleg willen zij graag ruilen om die weg niet meer over te hoeven. Weer plukken ook de burgers daar de vruchten van.

Keukentafel
Cor zal zoveel mogelijk uren aan de keukentafel besteden, niet om een beslissing te nemen, maar wel om te helpen, zodat de vrager door de brij van mogelijkheden weer een uitweg kan kiezen. Om dat te bevorderen, zijn er voor hemzelf binnen het gemeentehuis twee aanspreekpunten om ingewikkelder vragen mee te bespreken, maar Cor blijft de onafhankelijke partij.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.