in een barrel naar litouwen een gezonde midlifecrisis

 Han en zijn maten John Booijink en Edwin Korbeld, alle drie 50 jaar, beginnen nog harder te lachen. Van 3 tot en met 7 juli neemt het drietal als team BoKoRo 5050 (de Bo van Booijink, de Ko van Korbeld en de Ro van Rossum) deel aan de Carbage Run, een barrelrally die ditmaal voert van Meppen (Duitsland) naar Litouwen.

“De Carbage Run is eigenlijk de tegenhanger van de Cannonball Run. Dat is een rally voor de elite, dit is een evenement voor iedereen”, vertellen de heren. “Het is ook geen echte rally, het is een challenge. Het gaat er vooral om dat je de tocht volbrengt. En dat in auto’s met een dagwaarde van maximaal 500 euro.”

Han is de aanstichter van het geheel. Hij volgt het evenement al een paar jaar. En zo ontstond de wens om zelf ook een keer mee te doen. In zijn maten Edwin en John vond hij gelijkgestemden. “We maken onderdeel uit van een kameradengroep van tien man. We komen allemaal uit buurtschap de Pleegste in Raalte. Maar met tien man meedoen, dat lukt niet. Dus doen we het met z’n drieën. Wij hebben de neus allemaal dezelfde kant op staan. We zitten zo meteen dagenlang bij elkaar op de lip. Maar we hebben al een generale gehad. We zijn laatst naar de F1 in Barcelona geweest. Dat was een cadeautje van onze vrouwen. De eerste twintig seconden waren leuk, toen viel Max al uit… Maar verder hebben we machtig veel schik gehad met elkaar. Dus dat komt wel goed.”

Zwembad
De belangstelling voor de Carbage Run is groot. De eerste editie in 2009 trok enkele tientallen deelnemers, inmiddels moet je ingeloot worden. John: “Er waren vijfhonderd startplekken en daarvoor hadden 1300 teams zich ingeschreven. De loting was al bijzonder. Ze hadden ergens in een zwembad 1300 genummerde balletjes gegooid. Enkele dames in bikini doken het water in om er vijfhonderd balletjes uit te halen en in te leveren bij de notaris. Als jouw teamnummer was getrokken, mocht je meedoen. Je kon alles volgen op YouTube.”

Begin dit jaar tikten de heren in Tilburg een Volvo V70 (bouwjaar ’97) op de kop. Moest flink voor onderhandeld worden, maar uiteindelijk betaalden ze er 375 euro voor. “Een koopje eigenlijk. Ja, we moesten er nieuwe banden opgooien en de remblokken waren versleten, maar verder loopt-ie goed.” Het is de uitdaging om de Carbage Run met zo weinig mogelijk kosten te volbrengen. Daarom zijn ze ook op zoek gegaan naar sponsoren. Familie, vrienden, werkgevers, relaties. “We zijn er eerlijk over geweest. Er is verder geen goed doel aan verbonden; het goede doel dat zijn wij.”

‘Kump goed’
Ze zijn al flink bezig geweest om de oude auto geschikt te maken voor de rally. Van een oude Alpenkreuzer hebben ze een extra bagage-box bovenop het dak van hun barrel gemaakt. Achterin de auto is een koelkastje geïnstalleerd. En nu zijn ze bezig om de laatste hand aan de auto te leggen. Vorige week werd-ie bestickerd. Er komt nog een zwaailicht op (“Een beetje spektakel hoort erbij”) en bordjes met de teksten: ‘Groet’n uut Roalte’ en ‘Kump goed’.

Edwin is zijn dagelijks leven inkoper bij ITR, Han is vrachtwagenchauffeur bij Grolleman en John is kwaliteits-eindverantwoordelijke bij Van Merksteijn in Almelo. Geen van allen automonteurs dus. Maar ze zijn alle drie handig genoeg om zelf eventueel technische problemen te verhelpen. “We komen alle drie van de boer af en we redden ons wel. Het is ook verplicht om andere teams te helpen als die pech hebben. Stel dat er een storing is in de motor, hebben we een probleem, maar misschien dat anderen ons dan nog wel kunnen helpen.”

Alcohol
Onderweg wachten hen verschillende extra (zoek)opdrachten. De eerste dag wordt het gasgeven richting Polen, maar daarna zullen ze zo snel mogelijk de bush bush ingestuurd worden. “De organisatie probeert altijd te zorgen voor mooie routes. We nemen zelf een tent mee en onderweg slapen we op campings. Daar zorgt de organisatie ook voor feestjes. Maar die duren tot twaalf uur en dan is het afgelopen. De volgende dag moet je weer rijden. Ze doen ook steekproeven. Als de chauffeur ’s ochtends nog teveel alcohol in zijn bloed heeft, is het einde oefening. Dan word je uit de run gezet.” Ze zijn niet bang dat ze als vijftigers uit de toon vallen. Han pakt zijn mobieltje en laat een foto zien van een vorige editie: enkele oudere mannen die aan het nagenieten zijn. “Die zijn ouder dan ons, denk ik. Natuurlijk zullen de meeste deelnemers jonger zijn, maar we gaan ook echt wel mannen van onze leeftijd tegen komen.”

Hun vrouwen moeten heel wat te goed hebben, concluderen we. Eerst met elkaar naar de F1 en daarna een weekje op avontuur met de Carbage Run. Daar mag best wat tegenover staan. De drie mannen beginnen te lachen. “Zeg daar verder maar niks over in je stukje.”

Zie verder: https://staging2.facebook.com/BoKoRo5050/.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.