henk schreij fascinatie voor duurzaamheid

Toen ik 33 jaar geleden ging samenwonen, besloot ik een huis te bouwen zonder gasaansluiting. Als technisch ontwerper kon ik het zelf vormgeven en doorrekenen. We kregen alle medewerking van de gemeente Heino om de tegenwerkende bureaucratie te omzeilen, chapeau nog steeds voor de ambtenaar van toen. Een passief-energie huis werd het, met grote ruiten op het zuiden (wel onder een overstek zodat alleen de winter- en niet de zomerzon binnen schijnt), en weinig glas in de andere windrichtingen. Met 20 cm isolatie in de muren en het dak, en 10 cm onder de vloer. Het eerste huis in Overijssel met HR++ glas: dubbelglas met onzichtbare zilvercoating binnenin en gevuld met isolerend edelgas (Argon). Warm tapwater uit een zonneboiler en een heel klein houtkacheltje (35x30x25 cm). In een huis met heel veel extra massa, zodat het de warmte van de zon overdag vasthoudt tot in de avond. En het kacheltje altijd vol gestookt kan worden, want een gesmoorde houtkachel vervuilt de lucht.

Toen in 2012 zonnepanelen betaalbaar werden, kon ik als eerste in Heino met subsidie van de provincie Overijssel panelen op het dak gaan leggen. Na 5 jaar en 15.000 kWh à 20 cent heb ik €3000 van de geïnvesteerde €4500 terugverdiend. Mijn energierekening is nu €15 per maand, natuurlijk ook door energiezuinige apparatuur te kopen, als een warmtepomp-wasdroger, koelvrieskast met inverter-motor en Ledverlichting. In 2016 kwamen betaalbare warmtepompen voor verwarming en tapwater op de markt. De kans om de houtkachel en elektrische boiler (voor de winter als de zonneboiler niets doet) te verduurzamen. Voor elke kWh aan elektra, levert deze warmtepomp 3 kWh aan warmte. De zonneboiler heb ik ervoor opgegeven, op die plaats liggen nu zonnepanelen voor extra stroom. Elektrisch rijden op stroom uit zonnepanelen staat nog op het wensenlijstje, maar een betaalbare auto daarvoor is er niet. De Tesla Model 3 die nog €40.000 kost komt pas in 2021 in Europa, daarom heb ik voor nu een Toyota Prius aangeschaft, die 25 km op een liter benzine rijdt. Echte 25 km, niet de nep fabrieksopgave die alle autofabrikanten publiceren, en bij de Prius op 1:33 staat.

Wat ik altijd heb gedaan is bij belangrijke keuzes duurzaamheid, met name voor energie, voorop te zetten. Daar juist wat extra in te investeren, in de wetenschap dat het op langere termijn zichzelf terugbetaalt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.