hans de kort kunstfobie

Een ander kenmerkend voorbeeld betreft de drie stalen klavers van de Amsterdamse kunstenares Alice Helenklaken, naast de kruising Raalterdwarsweg/N35 in Heino. Een kunstwerk dat jarenlang aan het zicht werd onttrokken door allerlei (illegale?) reclameborden en hoog gras (de Stentor, 9 juni).

Eens kreeg de Raalter gemeenschap van de firma Reko een kunstwerk aangeboden in de vorm van vier aren. Respectloos worden deze aren tegenwoordig gebruik voor het aanbrengen van allerlei reclameborden. Ons gemeente- bestuur vindt dit blijkbaar prima.
“Raalte heeft geen respect voor kunst”, stelt de Raalter kunstenaar Gerard te Wierik dan ook terecht.

Het Raalter kunstcollectief werd de laatste jaren van de ene huisvesting naar de andere gejaagd en heeft geen permanent onderkomen. Niet dat die mogelijkheden er niet waren, integendeel. Neem bijvoorbeeld het semi-permanente gebouw dat op het terrein van het Carmel College Salland (CCS) stond. Een gebouw van een uitstekende kwaliteit, waarmee het kunstcollectief nog vele jaren vooruit had gekund en dat met zijn aanwezigheid geen enkele afbreuk had gedaan aan de uitstraling van de nieuwbouw van het CCS en de woonomgeving. Maar nee hoor: weg ermee!

Dat de gemeente zegt ‘kunst en cultuur hoog in het vaandel te hebben’ is wel een gotspe van de hoogste categorie. Het gerucht gaat dat het in Raalte was dat Lucebert, nadat hij er een dag had rondgewandeld en om zich heen gekeken, ’s avonds moedeloos in zijn dagboek de befaamde woorden schreef: “Alles Van Waarde Is Weerloos”.

Hans de Kort
Raalte

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.