grote inzamelingsactie voor opknapbeurt zwembad de oase in heeten

Tussen 3 en 15 juli worden in Heeten en omgeving huis-aan-huis zakjes verspreid en weer opgehaald met hopelijk veel geld. Zondag 25 juni is er een speciale open dag.

Al drie jaar wordt er volop nagedacht en gesproken over de toekomst van het Heetense zwembad met de toepasselijke naam ‘de Oase’. Jaarlijks komen er tussen de 7.000 en 10.000 bezoekers, uit Heeten en omliggende dorpen als Wesepe, Nieuw Heeten en Raalte. “Het huidige bad is nu zo’n 40 jaar oud en gewoon op. De wanden worden slecht, tegeltjes laten los, het kost steeds meer aan onderhoud en reparatie”, zo maakt Klein Koerkamp de noodzaak duidelijk. Die stijgende kosten maken een gezonde exploitatie met lage entreeprijzen, waarbij de circa tachtig vrijwilligers een belangrijke rol spelen, steeds moeilijker. Bovendien zullen komende jaren de eisen aan de zuiveringsinstallatie ook strenger (en dus duurder) worden.

Na veel praten en vergaderen werd besloten om voor een modern en energieneutraal zwembad te gaan. Met een prijskaartje van 2,5 ton dus. Via Leader, een Europees subsidieprogramma waaraan ook gemeente Raalte en provincie Overijssel bijdragen, kwam de eerste 95.000 euro beschikbaar. Via toezeggingen, spaargeld en leningen is er nu in totaal 205.000 euro bijeen. De rest, 45.000 euro moet dus van de bevolking van Heeten komen.

Zonnestroom
Als dat lukt, dan gaat na het zwemseizoen van 2018 het hele zwembad flink op de schop. In het huidige betonnen bad komt dan een volledig nieuw kunststoffen bad dat dus net iets kleiner wordt (maar maximaal 1.35 meter diep blijft). Ook de leidingen en zuivering worden vervangen en het pomphok wordt wat vergroot voor de aangepaste installaties. Dat alles moet stroom krijgen van zonnepanelen, zodat het hele zwembad energieneutraal wordt. Of dat zonnestroom van het toekomstige Heetense zonnepark van Endona wordt of dat er samen met bijvoorbeeld SV Heeten zelf een veld met zonnepanelen wordt gebouwd (‘waaronder dan misschien de zonneweide kan komen’), daarover wordt nog gesproken.

Smak geld
Klein Koerkamp heeft er in ieder geval alle vertrouwen in. “Generaties Heetenaren zijn in dit zwembad opgegroeid. Als bezoekers 16, 17 of 18 jaar oud worden, dan stopt het vaak even, maar dan komen ze weer terug als ze zelf kleine kinderen hebben. We verkopen ook alleen maar ijsjes zodat ouders niet te veel op kosten worden gejaagd. Dat we het allemaal met vrijwilligers doen is echt uniek. Die zijn er gelukkig genoeg. Waarbij je het voordeel hebt dat de voetbal en handbal in de zomer stil liggen. Natuurlijk, 45.000 euro is een smak geld, zeker in een dorp als Heeten dat niet meer groeit, maar als je het per gezin omrekent, dan valt het mee. Meer dan 45.000 mag natuurlijk ook, dan hoeven we minder te lenen en dat scheelt weer kosten.”

Open dag
Vanaf 3 juli worden zakjes huis-aan-huis in Heeten en omgeving rondgebracht. Voor 15 juli halen vrijwilligers die dan weer op. Zondag 25 juni is een speciale open dag bij het zwembad. Iedereen kan dan zelf de plannen voor het zwembad bekijken. “En we staan stil bij Paul Nikamp. Die kwam een jaar geleden om bij een verkeersongeluk en was als voorzitter de drijvende kracht achter dit zwembad. Vorig jaar hebben we nieuwe buitendouches gekregen maar dat hebben we toen ook niet gevierd. Op de open dag zondag kunnen we daar nu aandacht aan besteden en onze sponsors en bezoekers verwelkomen.”

Kader met raster: Jeu de Pool
Op zaterdag 1 juli wordt in het zwembad de vierde editie van Jeu de Pool Heeten georganiseerd door een groep jongeren die van jongs af aan bezoekers zijn van de ‘Oase’. Jaarlijks wordt in de zomer dit feest georganiseerd, met uiteraard een drankje en afwisselende muziek in tropische sferen, waarbij de opbrengst naar het zwembad gaat. Om drie uur zaterdagmiddag 1 juli gaat de poort van het zwembad open en het feest zal eindigen rond de klok van 1 uur. Bezoekers van alle leeftijden zijn welkom. “Samen kunnen wij zo een steentje bijdragen aan de toekomst van het zwembad”, zo melden de organisatoren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.