gewoon carolien moeders en dochters

Geen moeder zal ooit toegeven dat zij niet van haar dochter houdt. Het is vaak moeilijk om te praten over de pijn als deze relatie nog beschadigd is. Wat zou het mooi zijn als mensen wel over de pijn durven praten, want dan kan het helen.

‘Dochters identificeren zich natuurlijk sterk met hun moeder. Een vrouw, net als zij. Tegelijkertijd projecteren moeders hun eigen angsten, dromen en wensen op hun dochters, in wie ze zichzelf herkennen. Veel goede relaties tussen moeders en hun volwassen dochters kenmerken zich door onderlinge steun, een gevoel van nabijheid, intimiteit en een stevige emotionele band’, staat beschreven in het boek ‘ontwikkelingspsychologie’. Herkenbaar, jaren belde ik als eerste ‘mama’ als er iets bijzonders was.

Een aantal jaartjes loop ik al op deze aardkloot rond. Ik heb het voorrecht dat mijn moeder ook nog hier rondloopt. Zij het wat moeizaam, want zij is met haar 84 jaar broos geworden.

Vanuit de basis zat en zit het goed tussen mijn moeder en mij. We hebben pittige confrontaties gehad, maar ik kon me op het juiste moment van haar losmaken en mijn eigen weg zoeken, waardoor we uiteindelijk een fijne moeder-dochterrelatie hebben kunnen opbouwen. En dat is maar goed ook, want ik ervaar dat de band met mijn moeder erg belangrijk was voor het ontwikkelen van mijn eigen identiteit, voor het aangaan van gezonde relaties, voor het zelfvertrouwen en wel of niet goed voor mijzelf kunnen zorgen, dus mijn welzijn.

Het is ook een relatie met veel ingewikkelde processen, die mogelijk doorgaat tot aan de dood en waarschijnlijk wel verder. Ik heb geleerd mijn emoties te tonen bij mijn moeder en aan te geven als ik graag samen met haar wil zijn. En samen zijn wordt meer bijzonder nu ze ouder wordt en steeds meer vergeet.

Herkenbaar? Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.