denne snelle fiets

Even een stukje geschiedenis. Vroeger werd de kortste route van A naar B vanzelf een pad omdat er zo vaak mensen overheen liepen of dat ze er met paard en wagen over reden. Die zandweggetjes zijn grotendeels verhard. Was wel zo handig in de tijd van de eerste auto’s met niet zulke goede vering. En toen het drukker en drukker werd op die wegen, zijn er hier en daar fietspaden langs gelegd. Had je allebei weer lekker – en veilig – de ruimte.

Maar in het verkeer kom je vandaag de dag meer tegen dan auto’s en fietsers. Al helemaal in onze mooie toeristische omgeving, die tegelijk ook nog volop platteland is. Auto’s moeten hun weg delen met motoren, landbouwverkeer, 45km-voertuigen. Fietsers delen hun pad met driewielende kinderen, scootmobiels, elektrische fietsen, snorfietsen en wielrenners in allerlei soorten en maten.

Als je dat zo leest, snap je dat het op de fietspadden te druk is voor nog een fietsensoort erbij: de Snelle Jelle waar je zo 40 kilometer per uur mee wegtrapt. Het lijkt wel op een fiets, maar is het dat nog?

Dus moet die fiets vanaf 1 juli tussen de auto’s terecht. Gevaarlijk? Dat is maar wat je er zelf van maakt. Als die fietsers als Gekke Gerritje rond racen is dat gevaarlijk ja. En als een chauffeur bang is anderhalve minuut vertraging op te lopen, is dat ook een gevaar.

Ik wil nog wel een stapje verder gaan. Wielrenners die ook daadwerkelijk aan het rennen zijn, via Strava hun record proberen te verbreken en waarbij de mindere renners stiekem een hulpmotortje in lieten bouwen, die moeten ook tussen de auto’s. Minder gevaarlijk dan op het fietspad.

Tot slot nog dit: je hebt twee fietspad-borden. Een ronde en een rechthoekige. Zo’n ronde is verplicht. Zo’n rechthoekige vrijwillig. Dus chauffeurs, verwijs fietsers daar niet naar, mogen ze zelf weten. Wielrenners, ga alsjeblieft niet op zo’n recreatief fietspad rennen. En alles met een motortje: jullie mogen daar niet eens komen!

Denne van Knöldert

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.