de raalter gebiedscoordinator buitengebied de boeren in de raad aan het woord

Door Gerlant Zielman

Jan Schokker, varkenshouder (GB): Hij is blij met de aanstelling van Cor Bosch als buitengebiedcoördinator. Er speelt veel op het platteland en er veranderd veel de komende jaren. Als je de prognoses bekijkt gaan er van de 5000 varkenshouders in Nederland er de komende jaren 3000 verdwijnen. Ook in agrarisch Salland gaat dat hele grote impact hebben op boerengezinnen, maar ook op de invulling van het buitengebied. De stoppers en de blijvers kunnen nu bij een onafhankelijk iemand te rade gaan, hun twijfels neerleggen en om hulp vragen bij het ontwikkelen van nieuwe plannen. Wat is er mogelijk is binnen de regels op hun locatie, maar ook de mensen die zich nieuw willen vestigen op het platteland kunnen Bosch vragen hen te begeleiden in dat proces. De vorming van de functie is waar hij al langer voor heeft gepleit. Hij is blij dat er nu een onafhankelijk vertrouwenspersoon is die de mensen in het buitengebied kan helpen met het vinden van de juiste weg binnen het gemeentehuis en daarbuiten. Het aansturen aan de voorkant is beter dan achteraf puin moeten ruimen.

Bennie Grolleman, melkveehouder (CDA) was in een eerder interview nog niet direct enthousiast over de functie. Hij had moeite met het besteden van gemeenschapsgeld aan een specifieke doelgroep en ging er van uit dat de bestaande wegen (bijvoorbeeld via LTO) voldoende waren om deze problemen de kop te bieden. Daarnaast was hij bang dat de functie zich toe zou spitsen op de melkveehouderij en de problemen die daar spelen , maar hij stelde wel: ‘we komen er wel uit’.

Ook hij is blij met de gevonden oplossing en nog meer met de persoon. Iemand die rustig, onafhankelijk en stabiel is, de taal spreekt en initiatieven neemt. Als voorbeeld haalt hij de ruilverkaveling in Mariënheem aan waardoor boeren niet meer met hun zware machines de N35 over hoeven en daarmee een stuk verkeersveiligheid voor de burger word gecreëerd. Toen hij dat hoorde was het niet zo moeilijk om in het voorstel mee te gaan. Hoe het college de financiering heeft ingevuld heeft hij zich nog niet in verdiept maar de centen komen op deze manier terecht bij iedereen en de veranderingen die komen, de dingen die spelen op het platteland aan de voorkant monitoren is ook voor hem een belangrijk argument om blij te zijn met deze oplossing.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.