cooperatie doorpakken salland van start

Vorige week tijdens de start van de nieuwe coöperatie ‘Doorpakken Salland’ in het Hoftheater mocht de Luttenberger een symbolische cheque van 5.000 euro in ontvangst nemen. Het warme pleidooi van Dijkman, (‘En als het mozaïek klaar is komt dat op de bucketlist te staan van elke toerist die naar Nederland komt’) kreeg de meeste steun van de ongeveer zestig aanwezigen.

Daarmee was de officiële oprichting van Doorpakken Salland een feit. Naar voorbeeld van het ruim een jaar geleden door de Zwarte Cross (en de Feestfabriek) en Grolsch in de Achterhoek opgerichte ‘Pak An’ moet die zich bezig houden met plannen en ideeën die ‘Salland, mooier, beter en sterker’ maken.

Geld en coaches
In de Achterhoek is het een groot succes; wekelijks komen er de meest bijzondere grote en kleine ideeën binnen waarvan de eerste kleine vijftig ook al zijn uitgevoerd. Sommige van die initiatieven hebben geld nodig (‘Dat mag terugbetaald worden, vooral om nieuwe initiatieven weer te kunnen betalen, maar dat hoeft niet’), andere initiatiefnemers zoeken coaches die hen kunnen helpen en begeleiden, zo vertelden Pak An-directeur Johan Godschalk en bestuurslid Antoinet van Helvoirt–Looman die vanuit de Achterhoek naar Raalte waren gekomen om te vertellen over hun ervaringen. Jaarlijks gaat het in de Achterhoek om ongeveer een halve ton financiële steun. Die mag, maar hoeft niet terugbetaald te worden; “Maar de eersten komen nu al melden dat ze gaan terugbetalen, in één geval zelfs meer dan ze kregen, omdat die ook graag andere Achterhoekers met ideeën willen helpen.”

Balkenbrijkroketten
Bij de start in het Hoftheater gaven zich direct al flink wat mensen op die als coaches willen gaan helpen. Enkele bedrijven zoals Beaphar, Hema en ook de gemeente Raalte zijn bereid om financieel bij te dragen. De Rabobank Salland zal die bedragen verdubbelen tot maximaal 50.000 euro. Deze bank betaalde ook de 5.000 euro aan Dijkman. De Luttenberger moest het op de openingsavond opnemen tegen een aantal andere initiatieven, onder andere de uitkijktoren op de Luttenberg, het Muzieknetwerk Salland en de balkenbrijkroketten en -bitterballen van Gerard Oortwijn. “Hoewel we pas begonnen zijn hebben we naast deze initiatiefnemers vanavond al zo’n acht ideeën binnen gekregen”, zo zei bestuurslid Ed den Besten. Volgens de bestuursleden (naast Den Besten, Gé Satink en Joop van den Enk) wordt nu als eerste naar een betaalde (8 uur per week) directeur van Doorpakken Salland gezocht. Iemand die het gezicht wordt van de coöperatie, bekend is in de hele streek (“Voorlopig richten we ons op de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer”), kennis heeft van social media en na de zomer aan de slag kan gaan.

Raalte on Ice
Komende winter kan er in het centrum van Raalte geschaatst worden; ‘Raalte on Ice’ zal van 9 december tot 7 januari een baan met echt ijs aanleggen. Wilfried Holtkuile vertelde dat bij de start van Doorpakken Salland. Vergezeld door een levensechte ijsbeer legde hij de aanwezigen in het Hoftheater uit wat de bedoeling wordt. “We willen ook in de winter reuring in het centrum van Raalte. Deze ijsbaan betekent plezier en actie en wordt uniek in de regio.” Volgens Holtkuile zal er zoveel mogelijk met vrijwilligers gewerkt gaan worden. “Met de steun ook van bedrijven en de entree denken we het rendabel te kunnen maken. Onze opzet is om dit initiatief zeker een aantal winters te herhalen.” In Raalte wordt al meerdere jaren over zo’n ijsbaan in de winter gesproken, maar het bleek financieel elke keer een brug te ver.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.