brett formatie

Ik noem het ‘de regeerbonus’. Het begint met het terugbrengen van het aantal democratisch gekozen Tweede Kamerzetels naar 120. Hierdoor zal de kiesdeler iets wijzigen. Met andere woorden: je hebt meer stemmen nodig voor één zetel. Lijkt me sowieso al niet verkeerd. De dertig zetels die vervolgens overblijven verdeel je onder de partijen die het aandurven om een regering te vormen. Zij krijgen voor hun regeringsdeelname een aantal van deze ‘regeerbonuszetels’, afhankelijk van de grootte van de partij.

Dit heeft twee voordelen. Ten eerste is het eenvoudiger om tot een meerderheid te komen. Ten tweede wordt het aantrekkelijker om mee te regeren. Het besturen van het land wordt op deze manier beloond in plaats van afgestraft. Roeptoeteren vanuit de oppositiebanken loont minder. Een nadeel is wellicht dat Nederland dientengevolge twintig procent minder democratisch wordt maar gezien het niveau van de gemiddelde stemmer lijkt mij dit eerder een welkom voordeel.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.