Home / archiefcentraal / analyse megastal marienheem

analyse megastal marienheem

Buurtbewoners met bezwaren spannen gezamenlijk rechtszaken aan, ondersteunt door Marcel Middelkamp die een milieuadviesbureau heeft in Almelo dat gespecialiseerd is in dit soort zaken. Saillant detail is dat Middelkamp recent in de pers melde het totale proces zo’n anderhalf jaar te kunnen rekken maar denkt de zaak niet te kunnen winnen. Je zou kunnen stellen: ‘Ondernemertje pesten of traineren van het rechtssysteem’.
De PvdA haalt in het stuk https://overijssel.pvda.nl/2017/06/13/veroordeelde-varkensbaron-mag-in-marienheem-megastal-vergroten/ aan dat de eigenaar van het nieuw te vormen bedrijf een beroeps verbod heeft in Duitsland wegens diermishandeling en vinden dat hij in Nederland geen bedrijf moet kunnen runnen. Verder halen ze uit naar de gemeente Raalte omdat zij een vergunning voor de uitbreiding van het bedrijf naar 11000+ varkens heeft verleend.

Je zou van politici mogen verwachten wanneer zij uitspraken over dit soort materie doen zij eerst hun huiswerk maken, maar niets lijkt minder waar.

Er zijn twee dingen die hier door elkaar worden gehaald. Het nieuw te vormen bedrijf Sebava BV van eigenaar Straathof heeft vergunning aangevraagd op basis van bestaande vergunningen en het geldende bestemmingsplan buitengebied Raalte. Binnen dat bestemmingsplan passen de plannen van de ondernemer op die locatie. Door interne verbouwingen en aanbrengen van moderne milieu technieken worden er meer dier plekken gecreëerd en de uitstoot van eventuele stank gereduceerd.

De gemeente is verplicht een vergunning af te geven. Dat zij daarbij melding maakt streng te zullen controleren is eigenlijk raar. Die controleplicht heeft de gemeente bij elke vergunning die zij afgeeft. In dit geval waarschijnlijk ter geruststelling van de publieke opinie. Ook zij weten hoe gevoelig het onderwerp in Mariënheem en omgeving is.

Het beroepsverbod van de ondernemer in Duitsland is het tweede wat men aanhaalt. De beelden van niet levensvatbare biggetjes die worden dood geslagen op de rand van het hok waar ze zijn geboren zijn schokkend. Maar niet relevant in de vraag of deze ondernemer zich in Mariënheem vestigen mag. De Duitse veroordeling geldt niet in Nederland en als politici vinden dat dit verbod ook in Nederland moet gelden, moeten zij daar actie op ondernemen binnen de EU en geen sociale onrust voeden in Salland door dit soort uitingen. Ook zij weten heel goed hoe ons systeem in elkaar zit en dat wijzigingen in dat systeem een kwestie is van jaren. De ondernemer is niet tegen te houden, hij staat in zijn recht en als politici vinden van niet hebben zij in het verleden zitten slapen. De uitspraak van het beroepsverbod is al enkele jaren oud.

De controles van de gemeente gaan trouwens niet om het dier welzijn zoals de PvdA in het bericht suggereert maar over het niet overschrijden van de gestelde milieu normen, een controle die in principe van buiten af wordt uitgevoerd. De gemeente komt dus in principe niet binnen. De dierenwelzijn controle is een taak van een andere overheidsinstantie, het NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit). Deze instantie heeft de bevoegdheid om te pas en te onpas controles uit te voeren bij verdenking van misstanden. De partij zou bij deze instelling aan de bel moeten trekken.

De PvdA wil graag de term ‘mega’ onder de aandacht brengen. Het is geen geheim dat zij felle tegenstanders zijn van grote intensieve bedrijven. Het is een sociaal vraagstuk waar we ook zeker met elkaar over in gesprek moeten. Het middel wat zij nu gebruiken is een blijk van het niet begrijpen van de materie. Laten we hopen niet van onvermogen.

gerlant@sallandcentraal.nl

Lees ook

Woningcorporaties regio Zwolle doen beroep op gemeenten: ‘Maak nieuwbouw mogelijk’

ZWOLLE – De negen woningcorporaties in de regio Zwolle doen een dringend beroep op gemeenten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.