zondagse gedachte vrijheid geef je door

4 mei, 20.00 u., 2 minuten indrukwekkende stilte. Ter nagedachtenis aan allen die uit liefde voor de vrijheid (onze vrijheid) het grootst denkbare offer hebben gegeven, hun leven. Ter nagedachtenis aan al die mensen die in de WOII werden verraden, weggevoerd, omgebracht, vergast enkel omdat ze jood waren, of zigeuner of homosexueel. Ter nagedachtenis aan al die mensen die slachtoffer werden van het waanzinnige idee dat het ene ras, het ene volk superieur zou zijn aan het andere ras, het andere volk. Ter nagedachtenis aan al die mensen die juist omdat ze daar als soldaat of verzetsstrijder tegen in het geweer kwamen, van hun leven zijn beroofd. Ter nagedachtenis ook aan alle mensen die sindsdien hun leven hebben gegeven terwijl ze er op uit werden gestuurd om elders in de wereld vrijheid en vrede te bewerken of te handhaven.

Maar deze mensen gedenken op 4 mei, gaat veel verder dan 2 minuten stilte betrachten. De slachtoffers gedenken betekent volgens mij vooral dat wij in ons leven, in ons samenleven laten zien dat zij niet voor niets zijn gestorven. Dat wij van hun strijd en offer hebben geleerd dat geen enkel mens superieur is aan de ander omdat wij allen gelijkwaardig zijn. Dat wij hebben geleerd dat onverdraagzaamheid, racisme, intolerantie ons menswaardig samenleven onderuit haalt en dus moet worden bestreden. Dat wij hebben geleerd dat de vrijheid van de ene mens nooit ten koste mag gaan van de vrijheid van een ander. Dat wij hebben geleerd dat de vrijheid waarvoor zij hun leven hebben gegeven ons heilig moet zijn.

Op 5 mei hebben wij die vrijheid gevierd onder het motto: “vrijheid geef je door”.
Vrijheid geef je door: door in ons samenleven met elkaar de onderlinge vrede en saamhorigheid écht te koesteren, want zo vanzelfsprekend is dat anno 2017 niet meer; door elkaar de ruimte te geven “anders” te mogen zijn; door pesten en roddelen, laster en misbruik tegen te gaan; door ons teweer te stellen tegen haat en discriminatie; door elkaar niet te muilkorven maar elkaar de gelegenheid te geven in vrijheid te spreken, in vrijheid te schrijven, in vrijheid over straat te gaan en in vrijheid te leven.

Zo’n vrije samenleving is niet vanzelfsprekend. Toen niet en nu niet. Zo’n samenleving vraagt ook nu mensen die niet de andere kant opkijken. Vraagt mensen die waakzaam zijn voor die krachten in onze wereld die de vrijheid van mensen bedreigen, die mensen de mond snoeren, die mensen ondergeschikt maken aan de zogenaamde waarheid van het eigen land, het eigen volk, het eigen gelijk. Vraagt mensen die in het geweer komen als de persvrijheid, de vrijheid om te spreken, de vrijheid om te zijn wie je bent in het gedrang komt.
Dat het ons nooit aan zulke mensen mag ontbreken.

Harry Bloo, pastor H. Kruisparochie

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.