workshop voor gevorderden eten uit vrije natuur

Om nog meer kennis en ervaring op te doen van wat je uit de natuur kunt eten, houdt ’t Natuurlijk Huus in Raalte op zaterdag 3 juni een workshop. Louise Treur leidt de workshop, waarin je niet alleen kennis op doet over eetbare planten, je gaat ze ook zoeken en tenslotte er gerechten van maken.

Tijdens een workshop laat Louise Treur zien én proeven wat er zoal groeit en bloeit in je eigen omgeving, in dit geval in de omgeving van ’t Natuurlijk Huus. Je wandelt langs bermen, de waterkant en door bos om te zien wat er aan eetbare wilde planten te vinden is. Daarna ga je voor de lunch samen een aantal gerechten maken van planten die je tijdens de workshop hebt gevonden.

Louise Treur: “Wij zijn het niet meer gewend om als jagers/verzamelaars rond te trekken. Bijna alle kennis van wat de natuur ons te bieden heeft is verdwenen. In plaats daarvan vertrouwen we op de supermarkten en denken dat alles wat we kopen gezond is voor ons. Maar is dat wel zo verstandig?

Steeds meer mensen krijgen lichamelijke klachten en één op de drie mensen krijgt zelfs kanker. Voeding is daarin een belangrijke factor. Ons eten wordt volgestopt met supplementen en E-nummers om smaak en kleur te verbeteren of om de houdbaarheid te verlengen. Uit mensenhaar wordt een stofje gemaakt om brood langer vers te houden. De spruitjes en de witlof smaken niet meer bitter. Dit is er uit gekweekt. Maar deze bitterstoffen zijn juist heel goed voor ons. Ze verhogen de weerstand en helpen kanker en andere ziektes tegen te gaan.

Het kan anders. Witlof is eigenlijk cichorei. Dit mooie (on)kruid met zijn prachtige bloemen groeit gewoon in de bermen. Rucola groeit tussen de straatstenen, de wilde wortel en pastinaak vind u bij u om de hoek. Gewoon gratis. En nog gezond ook.

Er zijn zo veel planten en bomen die eetbaar zijn. Ook het onkruid dat u normaal uit uw tuin trekt of weg spuit met vergif. Paardenbloem en zevenblad zijn goede voorbeelden daarvan. Beide zijn heerlijk. Paardenbloemenjam is mijn favoriet. En zevenblad? Je kunt het als onkruid bijna niet uit je tuin krijgen. Je kunt het gewoon opeten. Het hele jaar door. Dan hou je dit (on)kruid mooi in toom.”

Workshop Eten uit de Natuur
Zaterdag 3 juni van 10 tot 14.00 uur
kosten: € 25,00 (lunch inbegrepen)
opgeven via info@hetnatuurlijkhuus.nl
’t Natuurlijk Huus, Hogebroekswweg 25, Raalte
staging2.hetnatuurlijkhuus.nl Facebook/hetnatuurlijkhuus.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.