wak iktoon zoekt aansluiting bij festivals

Deze rondreizende festivalkunstenaar met Raalter roots tekent ook dit jaar weer voor de coördinatie van alle activiteiten die plaatsvinden in het kader van WAK/IkToon. Ook aangeschoven: Mirjam Borger, die namens het HOFtheater meehelpt bij de organisatie, en kunstenaar Bram de Krosse.

Vorig jaar heette het nog de WAK, de Week van de Amateur Kunst. Maar die week is in het kader van de nieuwe landelijke campagne IkToon nu opgewaardeerd tot een maand vol kunst en cultuur. De organisatoren in Raalte houden, om verwarring te voorkomen, nog even de naam WAK in ere. De activiteiten in Raalte vinden ook voornamelijk plaats tussen 1 en 10 juni. Maar ook de openluchtvoorstellingen van Luto, later die maand in Luttenberg, de Kunstroute in Heino op 10 en 11 juni en Pedro Pico Pop op 24 juni vinden plaats onder de vlag van WAK/IkToon, net zoals diverse andere culturele activiteiten.

DJ-workshop
Van 1 tot 10 juni is er een grote expositie in Cult (aan de Brugstraat 2 in Raalte). Daar zijn schilderijen/tekeningen te zien van onder andere Jan Smeekens, Maria Nijhuis, Harry Vossen, Sybilla Tonissen, Bernadette Tulling en Marian Hage. Daarnaast exposeert ook John Ruiter een aantal van zijn foto’s. Verder zijn er tijdens WAK/IkToon diverse workshops (schilderen op muziek, glashangers maken, collagetechnieken en meer). De basisschooljeugd in Heino krijgt de kans om mee te doen aan een DJ-workshop. Verder zijn er diverse straatoptredens, open repetities en meer. Mirjam: “Bovendien is er op 15 juni een inspiratieavond voor mensen die actief zijn in de culturele wereld in het HOFtheater.”

Trein
De landelijke opening van IkToon is op donderdag 1 juni op Utrecht CS. Daar zullen verschillende kunstenaars uit heel het land zich verzamelen (waaronder ook een afvaardiging uit de gemeente Raalte). Het is de bedoeling dat ze vervolgens allemaal met de trein terug naar huis gaan en hun medereizigers verrassen met optredens en andere vormen van kunst. Van portrettekenaars tot dichters, van muzikanten tot noem het maar op. “En de volgende dag, op vrijdag 2 juni, gaan we door”, vertelt Ronald. “Dan zijn er workshops van Ralda en mogen de leerlingen van het voortgezet onderwijs meehelpen met de aankleding op het Ribs & Blues-terrein.”

Houtdorp
Onder leiding van beeldend kunstenaar/docente Chantal de Wolde mogen de bezoekers van dat festival meehelpen aan de bouw van een grote installatie van sloophout. “Zie het maar als een houtdorp voor volwassenen”, stelt Ronald. “Daarnaast hebben we door het dorp en op het achterterrein, waar ook het onderwatercafé komt, nog diverse workshops, bijvoorbeeld collagetechnieken, graffiti en andere activiteiten. Iedereen mag aanhaken. En zo is er van alles te doen. Kunst midden tussen de mensen. We hebben hier ook het geluk dat er tijdens IkToon twee grote festivals zijn, waarbij we aansluiting hebben gezocht. Zo kunnen we kunst en cultuur nog zichtbaarder maken voor het grote publiek.”

Henkie Fluit
Zaterdag 24 juni tijdens Pedro Pico Pop presenteert Bram de Krosse bovendien zijn boek ‘Het bizarre avontuur van Henkie Fluit’. “Twee jaar geleden heb ik enkele pagina’s getekend. Henkie is de hoofdpersoon en die zit het liefst op de bank pils te drinken. Nadat ik die pagina’s af had, heb ik ze doorgegeven aan Pieter Zandvliet uit Nieuwleusen. Hij schreef/tekende weer enkele nieuwe pagina’s. En zo hebben in totaal zestien tekenaars en kunstenaars uit heel het land meegewerkt aan het boek. Henkie verandert constant. De ene keer heeft-ie haar, de andere keer niet. Alles mocht. Als je het karakter van Henkie maar een beetje in ere hield.”
Ronald: “En hoe weet ik nog niet precies, maar als het aan mij ligt, dan gaan we Henkie vast vaker tegenkomen tijdens IkToon.”

Zie verder staging2.wakraalte.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.