vondsten heeten kunnen beeld over vroege middeleeuwen op de kop zetten

Drs. Marijke Nieuwenhuis, archeologe van Het Oversticht is enthousiast. “Schriftelijke bronnen over de bewoning van Heeten gaan terug tot de veertiende eeuw. Nu hebben we dus een boerderij uit de tiende eeuw aangetroffen. We hopen ook sporen uit de zesde, zevende eeuw te vinden. Die kans bestaat. En dan zou dat betekenen dat de regio rond Heeten sinds de ijzertijd bewonerscontinuïteit heeft. Daar worden wetenschappers heel enthousiast van. Het beeld bestaat dat in de periode tussen 500 tot 700/800 na Christus, de tijd van de grote volksverhuizingen (na de val van het Romeinse rijk), iedereen aan het rondtrekken sloeg. Dat met uitzondering van de bewoners van enkele grote steden. Maar misschien dat we op basis van het onderzoek in Heeten dat beeld moeten bijstellen. Dat het allemaal wat genuanceerder ligt.”

Prioriteit
Naast de oude boerderij (met veel aardewerk) uit de tiende eeuw zijn er ook veel aardewerk en andere materialen uit de ijzertijd gevonden. Ook zijn er sporen van een oude waterput aangetroffen. Reden voor enthousiasme in de archeologie. Waterputten fungeerden vroeger namelijk ook als vuilnisstort, waarin kapotte materialen werden gegooid. Nieuwenhuis hoopt ook in Heeten zo’n historische stortplaats aan te treffen. De zoektocht naar sporen uit de Middeleeuwen krijgen in het onderzoek prioriteit. De gemeente Raalte dient dat onderzoek, als opdrachtgever voor de ontwikkeling van De Veldegge, te betalen. Dat kost al snel vele tienduizenden euro’s. Maar aangezien Raalte rekening hield met archeologische vondsten aldaar, is die kostenpost al opgenomen in de daartoe bestemde reserve. “We wisten dat het eraan zat te komen”, stelt wethouder Gosse Hiemstra. De verwachting is dat het onderzoek circa acht weken in beslag zal nemen, maar bij grote vondsten kan dat ook langer duren. Raalte is inmiddels gestart met de procedure voor de start van het onderzoek. De plannen voor nieuwbouw op de Veldegge zullen geen vertraging oplopen.

Netvlies
Bert Terlouw, amateurarcheoloog in Raalte vond bijna 25 jaar geleden diverse ijzerslakken in Heeten en sporen van circa 10 hectare aan bewoning uit de Romeinse tijd. Uit de hoeveelheid ijzerslakken kon worden opgemaakt dat Heeten in de ijzertijd en vlak daarna als grote ijzerleverancier fungeerde. En ook hij is enthousiast over de ‘nieuwe’ vondsten. “De eerdere vondsten hebben ook ons beeld van de relatie tussen de Germanen en de Romeinen op de kop gezet. Blijkbaar deden ze ook handel met elkaar. Toen bij het onderzoek naar de ijzerovens in Heeten hebben we meerdere open dagen gehouden. Ik ken veel volwassenen die als kind naar zo’n open dag zijn geweest. Het stond op hun netvlies gebrand. Ik hoop dat dat nu ook weer kan gebeuren.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.