van opgroeien in heino naar het filmen van zeldzame leeuwen in namibie

‘Vanishing Kings – Lions of the Namib’ is het aangrijpende levensverhaal van een troep woestijnleeuwen, drie moeders en hun vijf zoons, genaamd “The Five Musketeers”. Door een tekort aan volwassen mannetjes leeuwen in de woestijn, spelen de vijf jonge Musketeers een doorslaggevende rol in het voortbestaan van de kleine populatie. De drie leeuwinnen zijn buitengewone moeders en befaamde jagers, maar de zorg voor hun vijf zoons is een zware taak. Geconfronteerd met vele uitdagingen, – van het leren jagen op de schaarse prooidieren, en het moeten verduren van zandstormen, tot het vast komen zitten in een plotselinge overstroming, – leren de Musketeers de meedogenloze woestijn te veroveren.

Met hun film hopen Will en Lianne het publiek bewust te maken van het bestaan van de woestijnleeuwen en de moeilijke situatie waarin zij verkeren. Aangezien woestijnleeuwen in vrijheid leven, komen zij geregeld met de lokale bevolking in conflict. Dit heeft ook voor de Musketeers dramatische gevolgen gehad. Daarom hebben Will en Lianne een stichting opgericht.

“Woestijnleeuwen maken een essentieel deel uit van de Namibi’s ecosysteem en zijn daarbij van grote waarde voor de toeristensector,” zegt Lianne. “De lokale boeren leven samen met deze roofdieren en krijgen zelden compensatie wanneer hun vee door leeuwen wordt gedood. Als gevolg daarvan worden veel leeuwen doodgeschoten of vergiftigd. We willen er alles aan doen om dit conflict te beëindigen.” Will vervolgd: “Dr Philip Stander doet al twintig jaar intensief onderzoek naar deze leeuwen. Zijn Desert Lion Trust draagt bij aan de bescherming van de woestijnleeuwen en speelt een cruciale rol in het vinden van oplossingen voor het conflict tussen mens en leeuw. Onze stichting verleent financiële ondersteuning aan Philip en zijn essentiële onderzoek.”

Inmiddels hebben zowel de film als de stichting al de nodige internationale aandacht gehad. Floortje Dessing is met haar programma ‘Floortje Naar Het Einde van de Wereld’ bij Will en Lianne in de woestijn geweest en is ambassadrice geworden van de stichting. De woestijnleeuwen maken ook deel uit van de nieuwe, welbekende BBC serie Planet Earth ll.

‘Vanishing Kings’ is op dinsdagavond 6 juni om 20.15 uur bij het HOFtheater in Raalte te zien. Aansluitend volgt een presentatie van de filmmakers, kunnen er vragen gesteld worden en is er een verloting voor enkele mooie prijzen. Will en Lianne hopen tijdens dit evenement geld in te zamelen voor hun stichting. Tickets zijn € 7,50 per persoon en de opbrengsten daarvan gaan direct naar de stichting voor het behoud van de woestijnleeuwen. Reserveren kan via: lianne@intonatureproductions.com.

De film wordt bewust in de maand juni getoond in het kader van IkToon. De hele maand juni vinden allerlei culturele/kunstzinnige activiteiten plaats binnen de gemeente Raalte onder de noemer IkToon. Bekijk het hele programma op staging2.iktoonsalland.nl.    

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.