toon 0 op de meter

Uit een deze week gepubliceerde inventarisatie van Natuur en Milieu blijkt dat twee derde van de nieuwbouwwoningen in Nederland nog steeds een aansluiting op aardgas krijgt. En dat terwijl wij in ons land afscheid moeten nemen van de fossiele brandstoffen. De milieuorganisatie dringt er daarom op aan dat álle nieuwbouwplannen die nu nog op de tekentafel liggen, alsnog tegen het licht worden gehouden. Natuur en Milieu kreeg bij dit pleidooi steun uit onverwachte hoek. “Als wij zo doorgaan krijgen wij nooit de bouw in de richting van Parijs 2050; de CO2-uitstoot naar nul. Er is een aanvalsplan nodig, een revolutie en die moet morgen beginnen”, aldus Bernhard Wientjes, voorzitter van de Taskforce Bouw.

Een helder signaal van een bijzondere coalitie. Natuur en Milieu en de Taskforce Bouw. Een politiek niet te negeren signaal. De landelijke politiek moet de wettelijke verplichting, dat iedere nieuwbouwwoning een gasaansluiting heeft, schrappen. Deze verplichting wordt nu al vaak omzeild maar het is altijd goed omdat ook wetmatig strak te regelen. Een aanvullende stimuleringsmaatregelen zijn vanzelfsprekend ook welkom. Ik ben benieuwd wat het nieuwe regeerakkoord ons op dit vlak te bieden heeft.

Ook op het lokale politieke niveau is er volop werk aan de winkel. Voor de gemeenteraad van Olst-Wijhe is het klimaat best een thema. Maar revolutionair is het allemaal niet om met Wientjes te spreken. Als PvdA fractie hebben wij vorig jaar het initiatief genomen om te komen tot een proef met een ‘0 op de meter’ project in Olst-Wijhe. Huizen dus zónder gasaansluiting, aangesloten op een duurzaam warmtenet of gebruikmakend van duurzaam opgewekte elektriciteit. Samen met de fracties van Gemeentebelangen Olst-Wijhe en D66 dienden wij een motie in waarmee wij B. en W. opriepen om met een concreet voorstel te komen. De motie werd aangenomen.

Dat concrete voorstel ligt er nog niet. Daar kun je van alles van vinden. Maar ik ben vooral van het halve glas vol. De wat afwachtende houding van B. en W. biedt immers ook kansen. Want, zeg nu zelf, één enkel ‘0 op de meter project’ zoals de motie beoogt, zet natuurlijk amper zoden aan de dijk. Moeten wij koe niet echt bij de horens pakken? Is het, om indachtig de oproep van Natuur en Milieu en de Taskforce Bouw, niet beter om bij álle nieuwbouwprojecten van projectontwikkelaars te eisen dat ze geen gas meer aansluiten?

Ingewikkeld kan het niet zijn. De motie van vorig jaar laat zich gemakkelijk aanpassen. In plaats van een proef met een ‘0 op de meter’ nieuwbouwproject spreken wij als raad uit dat ieder nieuwbouwproject, waarbij de gemeente een vinger in de pap heeft, een ‘0 op de meter’ project wordt.
Doen?

Toon Schuiling

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.