rick zevenblad

Van zevenblad wordt vaak gezegd dat als je het eenmaal in je tuin hebt zitten, je het er nooit meer uit krijgt. Er schijnen zelfs mensen te zijn die de aankoop van een nieuwe woning laten afketsen omdat de tuin vol staat met zevenblad. Mijn vrouw en ik niet. Sterker nog, wij hebben bij onze tuinrenovatie allerlei planten op andere plekken neergezet en daarbij het zevenblad per ongeluk mee verplaatst.

Op Wikipedia staat dat zevenblad groeit op schaduwrijke plekken. Inmiddels kunnen wij uit ervaring vertellen dat het zevenblad geen reet kan schelen of hij in de zon of de schaduw staat. Hij groeit voor het huis, achter het huis, in het zand, tussen bestrating, in het gras. Zon, hagel, wind, schaduw of regen, het zal hem worst zijn.

Zevenblad heet tuinmansverdriet. Ook dat klopt. Als je namelijk denkt dat je de oorlog kunt winnen door op een zaterdag van ’s ochtends acht tot ’s avonds negen op je knietjes in het zand ieder worteltje uit te graven, dan heb je het mis. Eventjes lach je. Omdat je denkt dat je gewonnen hebt. Maar een week later komen de eerste groene kopjes alweer boven.

Zitten er dan geen voordelen aan zevenblad? Jawel. Je kunt het eten. Als sla. Of je maakt er pesto van. En omdat het sneller groeit dan de moestuintjes van Albert Heijn eten wij de komende driehonderd jaar zevenbladsla met zevenbladpesto. Dit was mijn spreekbeurt over zevenblad. Zijn er nog vragen?

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.