reacties op duurzaamheid is voor mij een kans

Lees hier het artikel: ‘Duurzaamheid is voor mij een kans’.

De reactie’s van Lampi op het artikel van Jaco:
“Ik mis nog een reden. Je kunt de schillen van de walnoten ook uitstekend gebruiken om je geitenwollen sokken paars te verven.”

“wat ik bij dit soort artikelen telkens weer mis. Telkens wordt CO2 genoemd. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd ons op de middelbare landbouwschool al verteld dat 1 hectare grasland meer CO2 omzet als 10 hectare bos. Let op dat wil niet zeggen dat ik voorstander ben om alle bomen te kappen. Bossen en bomen hebben ook hun functie en voordelen. Maar ja met de huidige hype over CO2 zijn die voordelen en functie niet interessant genoeg.”

Jaco reageerde met het volgende: 
“C02 is in een circulaire economie een bouwsteen voor bijvoorbeeld het maken van cement (google maar eens op calera cement).

Mooi voorbeeld van je. Grasland ook een onderdeel is van die economie door snel veel Co2 om te zetten, dat zou een echte natuurlijke kringloop zijn als we niet zoveel CO2 toevoegen omdat er kunstmest wordt gebruikt en veel diesel bij het landbouwen.

Investeren in landbouwmethoden en technieken die CO2 opslaan/vastleggen is een deel van de oplossing.

En ook nodig omdat: 1. door het uitrijen van de natte fractie (mest) de grond verdicht en makkelijker uitspoelt.

2. Gebruik van organische mest met de droge fractie erbij dat voorkomt en het bespaart een boer een hoop kosten omdat hij zijn eigen mest kan gebruiken.

Natuurlijk zijn er ook boeren die (bijna) geen grond meer hebben maar wel veel vee. Die zullen die mest niet kwijt kunnen op het land maar daar zijn ook oplossingen voor. Die ook nog eens veel extra inkomen kunnen opleveren.

Landbouw draagt nu wereldwijd ongeveer een 1/5 bij van alle co2 uitstoot terwijl het zo’n 200 jaar geleden nog vooral Co2 opnam.

3. Bomen slaan Co2 op dat was het punt dat ik maakte. Gras dat gevoerd wordt niet, dat produceert via koeien en varkens ook nog eens methaan wat ook een broeikasgas is. En daar zijn ook nieuwe interessante ontwikkelingen onder de noemers van: Agro-forestry, Intercropping, etc. Bomen maken dan weer onderdeel uit van een productief landbouwsysteem. We kunnen dan heel veel innoveren in gebieden als teelttechnieken en landbouw mechanisatie dingen waar we in Raalte goed in zijn. De omgeving wordt aantrekkelijker voor recreatie en de economie diverser en dus veerkrachtiger.

Je kunt natuurlijk ook zoeken naar wat niet klopt maar dat levert weinig op. En omdat je zelf met je voorbeeld over CO32 omzet kwam hoop ik dat je mee denken ipv tegen denken.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.