natuurbericht wespendief

Regelmatig zie ik een eekhoorntje aan het begin van de lange laan. Het territorium is in de buurt waar de beuken overgaan in eiken. Ook vandaag, net wanneer ik het kleine groentje (voorjaarsvlindertje) aan het bewonderen ben, hoor ik geritsel achter mij. Vanzelf blijf ik als een standbeeld stokstijf stilstaan. In mijn ooghoeken huppelt het kleine ding over de stam van een omgevallen boom. Dan weer geritsel en als een ware acrobaat neemt het schuwe beestje de steile klim van de oude eik.

Dan zie ik tegen de blauwe lucht iets wat me nog veel meer interesseert. Is dat een wespendief boven mij? Rond deze tijd komt deze zeldzame roofvogel terug uit Centraal Afrika om hier te gaan broeden. Aan de kleine kop, bredere vleugels en een lange staart onderscheid ie zich duidelijk van een buizerd. Het is inderdaad de zeldzame wespendief!

Naar dit vreugdemoment zie ik elk jaar weer uit. Maar het doet me ook iedere keer weer terugdenken aan zeventien jaar terug, toen ik op een mooie zaterdagmiddag op de Holterberg aan het inventariseren was. Sommige dingen vergeet je nooit.

Het was net als nu dertien mei, de dag voor Moederdag. Genietend van het zonnetje en een verrekijker en telescoop bij de hand probeer ik de roofvogelstand in kaart te brengen, met speciale aandacht voor de wespendief. Na een uurtje lijkt er in de verte een wespendief in de lucht te hangen. Minutenlang volg ik het beest door de verrekijker. Het komt steeds dichterbij, en zweeft dan boven mij. En ja hoor, een licht exemplaar met duidelijke lengtestrepen op de borst, het is overduidelijk een wespendief. Geweldig! Mijn eerste van dit jaar.

Wanneer ik me snel omdraai om het zeldzame beest verder te volgen zie ik in de verte een enorme kilometerslange sliert gitzwarte rookwolken. Zoiets heb ik nog nooit gezien. Dit is niet normaal. Geschrokken pak ik de boel in en ga snel huiswaarts. De vuurwerkramp in Enschede is dan al wereldnieuws….

Meer foto's