natuurbericht jonge vosjes krijgen er lucht van

Bruggeman: “Rond april worden de jonge vossen en dassen geboren. De ouders worden dan actiever. Ze moeten veel voedsel eten om melk te produceren en ook om de jongen mee te voeden. Zo rond mei kun je dan jonge spelende vossen en dassen bovengronds zien.

Om ze in deze kwetsbare fase niet te verstoren heb ik eerder al op gepaste afstand een plek uitgezocht voor mijn latere telescoopbezoek aan een burcht. De boseigenaar is anti jacht, wandelpaden worden niet onderhouden en Amerikaanse vogelkers of bospest is hier gewoon een boomsoort net als iedere andere.

 

Vanmorgen is het zover, nog een honderd meter tot bij de zandverstuiving en dan lopend verder. Een koningin hoornaar, zij is de enige overwinteraar, scheert laag over het stuifzand en achter de berk staat een prachtig bloeiende brem. Het pad naar de burcht loopt door een ingesloten laagte en zit vol hindernissen. Ik ben supervoorzichtig en geholpen door de gevallen neerslag word het geluid van brekende takjes ietwat gedempt.

Het is gelukt, ik ben op de gekozen plek en zet behoedzaam het statief neer. Ik heb  geluk… drie spelende jonge vosjes hebben daar beneden een nieuwsgierig onderonsje met een donkere reebok. De veilige onderlinge afstand blijft vooralsnog een metertje. Door de bewegende overhangende takken lukt het me niet om dit prachtige moment vast te leggen.

Dan, na een tijdje, krijgt de reebok er toch lucht van en maakt dat ie weg komt. Ook de vosjes nemen zijn reactie serieus en ja, dan kan ik niet achterblijven: Wegwezen hier!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.