lauk asperges

Vorige maand was dat makkelijk, toen was de opening van het aspergeseizoen 2017 in het Intercontinental Amstel Hotel in Amsterdam. Het jaar daarvoor was het in Rotterdam, want, dat verzin ik niet, ‘dat ligt aan dezelfde Maas die tussen de aspergevelden in Limburg loopt…‘

Waarom is nu de keuze op Salland gevallen? In ieder geval niet omdat de teelt hier zo groot is. Met 25 ha heb je het in groot-Salland gehad. In Brabant, bijna 1300 ha, en vooral in Limburg, ruim 2300 ha asperges, hebben ze heel wat meer Polen nodig om te steken, zeg maar. De smaak dan? Ik weet dat lekkerbekken als Jonnie Boer van de Librije en Hans Poppe van De Zwaan zweren bij onze eigen Sallandse asperges, ik vind ze zelf ook heel smakelijk, maar of ze nu echt veel beter zijn dan die in het diepe zuiden? Ik vrees dus dat het een kwestie van geld is geweest.

Er is trouwens iets vreemd aan de hand in Salland Aspergeland. Als je op die site het kaartje ziet met de telers in onder meer Diepenveen en Diffelen, dan staat er eentje bij Raalte. En ik weet echt heel zeker dat er twee zijn. Een daarvan is van de kaart van Salland Aspergeland geveegd wegens verstoorde verhoudingen. Niet dat ze elkaar met aspergeschillers te lijf gaan, maar van samenwerking is geen sprake. Beide telers hebben inmiddels hun eigen aanhang in de lokale en regionale horeca. Die verdeeldheid past niet echt bij de solidaire Sallandse volksaard. En ook niet bij een klein groepje met dezelfde belangen, namelijk dat u en ik hun asperges komen kopen en opeten.

Misschien dat het tijd wordt voor burgemeester Dadema om zijn bij de VN opgedane kennis van de stille diplomatie eens te gebruiken. Want het is met ruzies hetzelfde als met asperges, als ze de kop opsteken moeten ze eruit.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.