kinderschoen uit 19e eeuw opgedoken in waterput marienheem

Jan Leenhouts van de Historische Vereniging Raalte en omstreken was bij de vondst betrokken en heeft ervoor gezorgd dat het schoentje gerestaureerd werd. “Dit unieke exemplaar wordt vanaf deze week zes weken tentoongesteld in de hal van het gemeentehuis in Raalte.”

Volgens wethouder Frank Niens uniek om een schoen in zijn geheel te vinden: ’Delen van een schoen zijn wel vaker gevonden, maar zo’n compleet exemplaar is haast uniek. We zijn blij dat we er met deze expositie extra aandacht aan kunnen geven en ik nodig iedereen van harte uit een kijkje te komen nemen.’

De restauratie kostte nogal wat moeite, met name omdat de schoen uitgedroogd was. De leren bandjes met gaatjes konden ze bij ADC ArcheoProjecten eerst niet thuis brengen. Een oude schoenmaker uit Groningen bracht het verlossende woord. Dit waren verstevigingen bij de veters aan de binnenzijde van de schoen.

De schoen is gedetermineerd als ‘een rechter halfhoog kinderschoentje maat 28 van het type Oxford- in het Nederlands Moilère en gedateerd in de late 19e, maar mogelijk ook begin 20e eeuw AD’. Aan de hand van de stiksels en ringetjes is geconcludeerd dat begin 20e eeuw waarschijnlijker is.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.