infomiddagen over financiele uitbuiting

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor mensen (vaak ouderen) die anderen (mantelzorgers) om hulp hebben gevraagd bij hun financiën. Soms wordt daarvan misbruik gemaakt. Hoe kan dat worden voorkomen en wat kun je er zelf aan doen, als het gebeurt? Daarover handelen de informatiemiddagen die zijn bedoeld voor senioren, mantelzorgers (die een ander zorgvuldig willen helpen) en andere belangstellenden.

Financiële Uitbuiting is een project van WijZ, in opdracht van de gemeenten in de regio IJsselland. “Financiële uitbuiting betekent dat er dingen gebeuren met je geld en spullen, die je zelf niet wilt,” legt projectleidster Aline Vos uit. “Met 30.000 slachtoffers per jaar, is dit een omvangrijk probleem. En dat daders vaak mantelzorgers zijn van de slachtoffers is beschamend.”

Vaak begint de hulp met een kleinigheid, weet Aline. “Een formulier invullen of even geld pinnen.” Als mensen vergeetachtig worden en hun financiën niet meer overzien, worden ze afhankelijk. Aline geeft aan dat de risico’s van die afhankelijkheid voor beide kanten geldt: “Je wilt niet dat je geld wordt gestolen, en ook de daders, vaak mantelzorgers, belanden in een situatie die ze vooraf niet hebben gewild. Wat begint met een klein cadeautje kan afglijden naar fraude en diefstal. Dan werkt het geweten als elastiek: het wordt steeds een eindje verder opgerekt.”

Ook de mantelzorger kan zichzelf beschermen tegen een ‘rekbaar geweten’, zoals Aline het noemt. “Door vast te leggen wat je wel en niet mag, door een controleur aan te stellen, of het op de juiste manier inrichten van je bankrekeningen. Dan ben je zelf ook beschermd tegen je eigen geweten of eventueel wantrouwen van anderen.”

Tijdens de infomiddagen worden onder andere praktische tips gegeven over bankrekeningen en het levenstestament. Er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. Aan belangstellenden die de bijeenkomst in Raalte willen bezoeken, wordt gevraagd om zich vooraf aan te melden. Dat kan bij Tamara van der Zee, ouderenadviseur en sociaal werker: t.vanderzee@wijz.nu of 06-53962131.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.