gewoon carolien behandel me als een dame 3

In Canada heeft een derde van de meisjes en vrouwen met diabetes type 1 een eetstoornis. Dit is ook in Nederland. Bij diabetes type 2 is dit al standaard het geval. Dat komt door de focus op voeding en gewicht die diabetes met zich mee brengt. Zorgverleners dienen hier extra op te letten. Mensen met een eetstoornis zijn geobsedeerd door de weegschaal, denken erg veel aan eten, willen niets meer eten of hebben juist grote eetbuien. Vrouwen met diabetes type 1 blijken hier extra gevoelig voor te zijn.

In de huidige praktijk worden er geen verschillen gemaakt in de behandeling van vrouwelijke versus mannelijke diabetespatiënten, ondanks het feit dat er veel verschillen zijn vastgesteld. Voor vrouwen bijvoorbeeld werkt de Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) in vergelijking met andere testen beter om tot de diagnose diabetes te komen. Deze test wordt niet altijd toegepast waardoor veel diagnoses bij vrouwen over het hoofd worden gezien. Meer info bij de Diabetes Vereniging Nederland.

Gezondheidsonderzoek maakt in veel gevallen uitsluitend gebruik van mannelijke proefpersonen en proefdieren. Doordat mannen dus de norm zijn in medisch onderzoek zorgt dit bij vrouwen voor late of verkeerde diagnose, hogere ziektelast, verkeerde behandeling, onnodige ziekte, oplopende zorgkosten en – in het uiterste geval – overlijden als gevolg. Ook medicijnen zijn bijna alleen op mannen getest. Omdat vrouwen anders reageren dan mannen, hebben vrouwen 60% meer kans op bijwerkingen van medicijnen en belanden vrouwen 33% vaker in het ziekenhuis door bijwerkingen van medicijnen. Overleg dus met je apotheek- huisarts als je bijwerkingen hebt!

Het effect van hormoonveranderingen bij vrouwen op ziekte en gezondheid in de verschillende levensfasen, zoals de puberteit, zwangerschap en de overgang wordt nog onvoldoende gekend, herkend en erkend. Vrouwen hebben twee keer zo vaak vaak last van depressie en angst, en bij hen is dit ook ernstiger, chronischer en met meer terugval. Er is niet bekend wat de rol van hormoonveranderingen hierbij is, dus controleer je eigen cyclus..

Vrouwen hebben drie keer zo vaak een seizoensgebonden depressie dan mannen. Klassieke antidepressiva (tricyclische antidepressiva) werken beter bij mannen dan bij vrouwen. Voor vrouwen in de overgang werken de nieuwe soorten antidepressiva (SSRI’s) wel goed. Mannen en vrouwen hebben ander gedrag bij deze klachten, bijvoorbeeld agressie of mishandeling. Bespreek dit gerust met je behandelaar!

Een gezondheidszorg nog meer op maat, waarbij de verschillen tussen mannen en vrouwen in ziekte en gezondheid erkend worden en worden meegenomen in onderzoek, preventie, diagnose en behandeling, verbetert de kwaliteit van de gezondheidszorg, de kwaliteit van leven van vrouwen en mannen, én er worden dan minder onnodige zorgkosten gemaakt. Vrouwen en mannen in heel Nederland kunnen het verschil maken dat professionals in beweging komen.

Dus geef gerust steun om dit nog beter te realiseren op staging2.womeninc.nl. Reageren kan via info@carolienjonkman.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.