Home / archiefcentraal / gewoon carolien behandel me als een dame 2

gewoon carolien behandel me als een dame 2

Mensen met autisme lijken vaak verlegen. Verlegenheid wordt bij vrouwen eerder als ‘normaal’ beschouwd. Als de oorzaak van de verlegenheid echter bij autisme ligt, kan het langer duren voor de omgeving of behandelaar door heeft dat het desbetreffende meisje autisme heeft. 45% van de vrouwen met autisme krijgt eerst een verkeerde diagnose. De meest genoemde eerdere diagnoses waren angst-, stemmings- of persoonlijkheidsstoornissen.

Mogelijk zijn er ook veel vrouwen die nooit de juiste diagnose krijgen. Dit betekent dat zij niet de juiste behandeling krijgen en zich hierdoor onnodig veel extra problemen ontwikkelen; veel vrouwen met autisme raken bijvoorbeeld verslaafd. Omdat er lange tijd werd gedacht dat autisme bijna alleen maar bij mannen voorkomt, is onderzoek naar autisme voornamelijk gedaan bij mannelijke proefpersonen. Er is daarom te weinig bekend over het gedrag, de aantallen, diagnose en behandeling bij vrouwen met autisme waardoor vrouwen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Er wordt vaak gedacht dat ADHD bijna alleen bij jongens voorkomt, maar dat is niet zo. 33% tot 50% van de kinderen met ADHD zijn meisjes. Slechts een klein deel van de meisjes met ADHD krijgt de juiste diagnose en behandeling. Dit betekent dat veel meisjes niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Bij jongens en meisjes met precies dezelfde symptomen krijgen jongens twee keer zo vaak de diagnose ADHD. Meisjes met ADHD komen vaker in een isolement en hebben een verhoogde kans op depressie, verslaving, angststoornissen en een verlaagd zelfbeeld.

Meisjes met ADHD hebben vooral last van concentratieproblemen en dagdromen. Dit is minder storend voor de omgeving en wordt daardoor over het hoofd gezien. Zij laten minder vaak hyperactiviteit en agressie zien dan jongens. Maar een tekort aan concentratie kan er wel voor zorgen dat deze meisjes achter lopen op school en moeite hebben met sociale vaardigheden. ADHD/ symptomen en medicijnen worden beïnvloed door de hormooncyclus, hoe is nog niet helemaal duidelijk. Voor een goede behandeling dient hier rekening mee te worden gehouden, dat gebeurt nog niet veel.

Een gezondheidszorg op maat, waarbij de verschillen tussen mannen en vrouwen in ziekte en gezondheid erkend worden en worden meegenomen in onderzoek, preventie, diagnose en behandeling, verbetert de kwaliteit van de gezondheidszorg, de kwaliteit van leven van vrouwen en mannen, én er worden dan minder onnodige zorgkosten gemaakt. Vrouwen en mannen in heel Nederland kunnen het verschil maken dat professionals in beweging komen. Dus geef gerust steun om dit nog beter te realiseren op www.womeninc.nl. Reageren kan via info@carolienjonkman.nl

Lees ook

Open huis bij Pop Rock Factory

RAALTE – Pop Rock Factory houdt zaterdag 25 september een open huis. Tussen 14.00 en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.