gewoon carolien behandel me als een dame 1

Hart en vaatziektes zijn doodsoorzaaknummer 1 bij vrouwen in Nederland. Hart- en vaatziektes gaan lange tijd, diep verborgen in je lichaam, ongemerkt hun gang totdat er klachten ontstaan. Hartinfarcten worden vaak bij vrouwen niet herkend of worden gezien als overgangsklachten. De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst die in rust kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek. Bij vrouwen gaat dit ook naar de bovenbuik en nek die ook in rust langer dan 5 minuten duurt. Het kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken. Vrouwen hebben daarnaast- vaker dan mannen – ook pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid, extreme moeheid, duizeligheid, onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling. Als je twijfelt, beter te vaak controleren dan te laat zijn!

Gezondheidsonderzoek maakt in veel gevallen uitsluitend gebruik van mannelijke proefpersonen en proefdieren. Doordat mannen dus de norm zijn in medisch onderzoek zorgt dit bij vrouwen voor late of verkeerde diagnoses, hogere ziektelasten, verkeerde behandelingen, onnodige ziektes, oplopende zorgkosten en – in het uiterste geval – overlijden als gevolg. Ook medicijnen zijn bijna alleen op mannen getest. Omdat vrouwen anders reageren dan mannen, hebben vrouwen 60% meer kans op bijwerkingen van medicijnen en belanden vrouwen 33% vaker in het ziekenhuis door bijwerkingen van medicijnen. Overleg met je apotheek- huisarts als je bijwerkingen hebt!

Het effect van hormoonveranderingen bij vrouwen op ziekte en gezondheid in de verschillende levensfasen, zoals de puberteit, zwangerschap en de overgang wordt nog onvoldoende gekend, herkend en erkend. Het is handig dit voor jezelf te onderzoeken en vast te leggen als je klachten hebt. Bij migraine bijvoorbeeld is duidelijk dat vrouwelijke geslachtshormonen een rol spelen, maar er is nog heel weinig bekend over welke rol precies en hoe dit van invloed is op de behandeling. Migraine staat bij vrouwen op de derde plaats van meest belastende ziektes wereldwijd. 33% van de vrouwen heeft in haar leven last van migraine. Bij mannen is dit 13%. Bij 60% van de patiënten met migraine hebben medicijnen niet het gewenste effect.

Een gezondheidszorg op maat, waarbij de verschillen tussen mannen en vrouwen in ziekte en gezondheid erkend worden en worden meegenomen in onderzoek, preventie, diagnose en behandeling, verbetert de kwaliteit van de gezondheidszorg, de kwaliteit van leven van vrouwen en mannen, én er worden dan minder onnodige zorgkosten gemaakt. Vrouwen en mannen in heel Nederland kunnen het verschil maken dat professionals in beweging komen. Dus geef gerust steun om dit nog beter te realiseren op staging2.womeninc.nl.

Reageren kan via info@carolienjonkman.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.