gerlant sluipverkeer

In mijn mailbox, of ik eens aandacht wilde schenken aan de situatie op Schoon-Heeten. Er zou daar veel sluipverkeer zijn, grote vrachtauto’s, snel rijdende auto’s, groot landbouwverkeer en dan ook nog racende motoren met mooi weer. En dat allemaal probeert zich dan tussen al die grote bomen door te wringen, levensgevaarlijk.

Zondagmiddag, mooi weer dus ik stap eens op de motor en tour er even langs. Inderdaad, grote trekkers, auto’s en ik werd ingehaald door een groep motorrijders. Ik had het gevoel stil te staan terwijl mijn teller toch echt vijfenzestig aangaf. Stukje verder stonden ze stil, twee trekkers waren bezig om elkaar te passeren. Twee combinaties van drie meter, daar is niet echt de ruimte voor. Ik sloot netjes aan in de rij.

Met één verschil. Zij haalden met veel geweld daarna die trekker in en passeerden een paar fietsers die niet blij keken. Ik bleef achter de trekker rijden, want mijn teller gaf 60 aan en zo kon ik mooi om me heen kijken. Ik weet dan uit ervaring dat die trekker 53 km/h rijd. Die dingen zijn daar op afgesteld en gps liegt niet, mijn tellertje heeft dus een afwijking. Bij de N35 ging de trekker de parallelweg op en stond ik weer achter ze. Via de N35 naar Raalte, bij Bosch richting Deventer en toen de Wijheseweg op. Ja, ik was ondertussen nieuwsgierig naar hun capriolen dus toerde ik er achteraan. De Hogeweg op, richting Elshof en wat er in Schoon-Heeten gebeurde zag ik hier ook.

Gas idioot los
Van Elshof naar Lierderholthuis en toen door naar Laag Zuthem. Op de Lierderholthuisweg ging het gas idioot los, ik heb ze laten gaan. Bij Laag Zuthem, voor de spoorbomen, stond ik weer bij ze en hadden we even wat contact. Herkenning, motorrijders onder elkaar. De reis vervolgde zich voor twee van hen op het achterwiel, zo Laag Zuthem in. Nieuwsgierig geworden naar hun motivatie ging ik in plaats van links naar huis rechtdoor en ben er achteraangegaan.

Het ging met 60 voor de school langs, met 80 het dorp uit richting Heino. Dat stukje weg ken ik als mijn broekzak dus ik heb eens even echt aangehaakt.  Nee, hoe hard het ging zeg ik niet. Dat is bijna hetzelfde als een moord bekennen. De fietsers die we passeerden stonden stil leek het wel, een wandelaar kon nog net zijn hond terug trekken en die boer die we tegenkwamen, daar tussen de bomen, moet zich het apelazarus geschrokken zijn, zijn middelvinger stond in ieder geval stijf.

Slagbomen
De rit eindigde op vakantiepark Old Heino. Aangekomen voor de slagbomen op het park trokken ze een pasje tevoorschijn en op die manier kregen ze toegang. Dat pasje had ik niet, ik heb me langs de zijkant erlangs gewurmd. De mannen kwamen uit het westen en bleken een weekendje weg te zijn. Via een motorforum hadden ze een app waar ze hun begin- en eindpunt invoerden en die hun leuke routes op de navigatie gaf waar ze lekker konden scheuren.

Terwijl ik me langs die slagboom weer een weg naar buiten wurmde bedacht ik me. Sluipverkeer, waarom houden we ze niet tegen met een slagboom. We vinden het normaal en een veilig gevoel op vakantieparken, waarom niet in onze eigen leefomgeving? S’morgens twee uurtjes, s’middags hetzelfde. Helemaal waterdicht is het niet, maar Google leerde mij dat het tegenwoordig kan met een passysteem of kentekenherkenning,  zelfs al door telefoonnummerherkenning. Als dat allemaal niet lukt druk je op een knopje en spreek je met iemand ergens achter een scherm. Een paal kost ongeveer 2000 euro, doe dat keer twee en sluit bepaalde wegvlakken in de spits af. Probleem opgelost en veel goedkoper dan miljoenen investeren in lapmiddelen, terwijl we allemaal weten dat de N35 onze bottelnek is.

gerlant@sallandcentraal.nl

[poll id=178]

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.