genieten in een duurzaam budgethuis

We verbruiken geen gas en slechts een paar zonnecellen voorzien onze elektriciteitsbehoefte. De realisatie van ons zelfbouw huis was meer dan een uitdaging. We waren gebonden aan een zeer laag budget en de strenge eisen voor een nulenergie huis. Bovendien was de beschikbare tijd per week beperkt met een jong gezin en ons timmerbedrijf J&J Restauratie.
Maar het is gelukt! Hoe? Slim bouwen en creatief denken.

Hout, hout en nog eens hout!
Ons huis is een houten huis met een houten skeletbouw en gevelbekleding van lokaal douglas. Hout is licht, flexibel, sterk en duurzaam. Sommige noemen het daarom hét bouwmateriaal van de 21ste eeuw. Wanneer hout op de juiste wijze is verwerkt heeft het een eindeloos leven. De Noorse houten staafkerken uit de 12de eeuwen bewijzen dit feit. Deze houten kerken werden zo slim gebouwd dat zij bestand zijn tegen de extreme weersomstandigheden van de Noorse fjorden. Het geheim? Slimme bouwoplossingen in hout, zonder het gebruik van milieubelastende lijmen en spijkers. Gebonden aan het Bouwbesluit konden wij het gebruik van milieubelastende bevestigingsmaterialen niet altijd vermijden, maar wel minimaliseren.

Een slimme technische installatie
Wij kozen voor een duurzame én goedkope technische installatie. Goedkoop in aanleg, verbruik en onderhoud. Een warmtepomp viel zodoende direct af. Een zonneboiler en uiterst efficiënte biomassaverbrander verwarmen het buffervat dat voorziet in de toevoer van onze vloerverwarming en warm water. Voor de aanleg en onderhoud van dit systeem is beperkte technische kennis nodig, basale loodgieterkennis volstaat. De warmteterugwininstallatie (wtw) ventileert de lucht en verdeelt de warmte.

Zelf doen!
In tegenstelling tot voor de Industriële Revolutie is arbeid duur, tenzij je deze arbeid zelf verricht. Wij hebben daarom alle werkzaamheden zelf uitgevoerd, met hulp van familie, vrienden en buren. We hebben geen gebruik gemaakt van zware machines, prefab oplossingen of andere bouwpakketten. Op basis van onze bouw- en academische achtergrond beschikken wij over de kennis en kunde om dit project uit te voeren. Je hoeft voor zelfbouw echter geen professional te zijn. Als timmerbedrijf coachen wij mensen die zelf willen bouwen of verbouwen. Samen maken we een inschatting van de werkzaamheden die iemand zelf kan uitvoeren. We ondersteunen en faciliteren aan de hand van planningen, werktekeningen, begrotingen, werkdemonstraties en evaluaties.

Creatief hergebruik
Afval? Liever niet. Afval is niet duurzaam en het afvoeren kost geld. Het bouw- en sloopafval hebben we zodoende weten te beperken tot een minimum. In de praktijk kwam dit neer op het veel en vaak afval sorteren. Niet voor niets is de bouwopruimer onmisbaar op de bouw. Bovendien hebben we materialen zo veel mogelijk hergebruikt en resten opgemaakt. Zo maakten we van de overgebleven gevelbekleding een houten vloer op de bovenverdieping.

We hopen dat ons duurzaam budgethuis anderen inspireert om te kiezen voor duurzame, betaalbare bouwoplossingen.

Voor advies over slim en duurzaam bouwen met hout van tafel tot huis kunt u contact opnemen met ons: Joost en Janou Klanke, J&J Restauratie, info@jenjrestauratie.nl, 0626758179.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.