gemeente raalte start binnenkort met bestrijding eikenprocessierups

Langs het Overijssels kanaal tussen de Aakstraat en de komgrens gebruiken ze een andere methode. Daar worden nematoden ingezet tegen de rupsen. Dit zijn aaltjes die de rupsen doden.

Routes
Bij de beheersing van de overlast van de eikenprocessierups binnen de bebouwde kom zijn de prioritaire gebieden leidend in de beheersing. Dit zijn dezelfde locaties als voorgaande jaren.

Enkele routes buiten de bebouwde kom worden behandeld door de bomen met Xen Tari te bespuiten. Nesten worden hierbij grotendeels voorkomen, maar niet weggezogen. Voor deze werkwijze komen enkele gemeentelijke wegen in aanmerking die gebruikt worden als schoolfietsroute tussen de verschillende kernen van Raalte en Raalte-dorp.

Xen Tari
Het middel Xen Tari is een biologisch middel dat in de kroon van de bomen wordt geblazen. Het bespuiten wordt maximaal twee keer uitgevoerd. Enkele wegen worden niet behandeld met Xen Tari omdat hier beschermde vlindersoorten voorkomen.

Planning
Er wordt verwacht dat dit jaar in de tweede helft van mei wordt gestart met de bestrijding. Een exact moment is nog niet te geven, omdat het afhankelijk is van het temperatuurverloop en bladontwikkeling van de bomen. Als er binnen de vastgestelde prioritaire gebieden (binnen de bebouwde kommen) daarna toch nog nesten ontstaan die voor overlast (kunnen) zorgen, dan worden deze weggezogen. De bestrijding vindt zowel overdag als ’s nachts plaats, zodat het overlast tot een minimum wordt beperkt. 

Meer informatie
Op staging2.raalte.nl leest u meer over de bestrijding en de prioritaire routes en gebieden. Ook kunt u bellen met de gemeente telefoon 0572 347 799. De tekeningen met de routes liggen ook in de informatiehoek van het gemeentehuis, Zwolsestraat 16 in Raalte. Hierop kunt u zien waar de rupsen worden bestreden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.