energietransitie centraal tijdens werkbezoek gedeputeerde annemieke traag

Antje Kingma (Duurzaam Hoonhorst), Wim Prinsse (Duurzaam Oudleusen) en gastheer Gerard Brakkee (Groen Gebogen) gaven inzicht in de activiteiten van hun groep. Uit hun verhalen bleek andermaal hoe ontzettend breed het begrip “duurzaamheid” is.

Alles wat Duurzaam Hoonhorst in de afgelopen tien jaar heeft bereikt, onderstreept deze verscheidenheid: van deelauto tot dorpskachel, van appartementen voor senioren tot het Anjerpunt. In Oudleusen zijn ze veel korter bezig, dus kon Prinsse het vooral over de plannen hebben. Maar ondertussen zijn ze al druk bezig de energiebehoefte van het dorp in kaart te brengen en gelijk ook de mogelijkheden tot besparing. Ook Groen Gebogen is in de kern Dalfsen met een energiebesparing bezig. Op hun eigen manier zijn ze alle drie bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden van alternatieve energiebronnen, zoals wind, water en zon.

Iedereen benadrukte dat het begrip duurzaamheid veel meer is alleen energetische duurzaamheid. Ook sociale duurzaamheid is van groot belang. In dit kader kunnen we veel leren van de geschiedenis: het in deze streken nog levende begrip ‘naoberschap’ is een belangrijk middel om de leefbaarheid van het gebied te behouden en te versterken. “Samen” is hierbij een kernwoord. Ook noemden Kingma, Prinsse en Brakkee het belang van voorlichting op (basis)scholen.

Na de presentaties vertelde Traag iets over de plannen van de provincie. Interessant was dat de provincie veel meer ruimte wil gaan inruimen voor lokale initiatieven. Veel staat al op papier, aldus Traag, maar nu is het de tijd om het uit te voeren en te realiseren. En dat doen ze graag met lokale partijen.

Tijdens het gemoedelijke keukentafelgesprek dat zich daarna ontwikkelde tussen de aanwezige vertegenwoordigers van de provincie, de gemeente en de duurzame groepen kwamen onderwerpen als waterkracht, bestrijden van verspilling en circulaire economie voorbij. De gemeente Dalfsen heeft in april 2017 het nieuwe beleidsplan Duurzaamheid vastgesteld voor de periode 2017-2025. De ambitie is “Dalfsen nu en in de toekomst leefbaar”. De gemeente werkt die ambitie uit via energiegerichte doelen en wil daarnaast koploper zijn op onderdelen die specifiek in deze gemeente goed werken”, aldus wethouder Klaas Agricola van de gemeente Dalfsen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.