duurzaamheid is voor mij een kans

Jaco Appelman is coördinator van de Master Bio-Inspired Innovation aan de Universiteit Utrecht en woont bij mini-natuurcamping de Joxhorst “in het mooie Broekland”.

“Duurzaamheid levert zoveel goede dingen op. En we krijgen er een planeet voor terug die altijd haar bevolking voedt en verzorgt. Dat is een koopje voor een planeet die nog een paar miljard jaar mee gaat. Bijna gratis.

Duurzaamheid is voor mij samen zoeken naar manieren die bijdragen aan meer welzijn, meer welvaart en meer bio-diversiteit. En dat allemaal tegelijk. In dit verhaal geen woorden als ‘integraal beleid, dwarsdenken, hogere complexiteit, PPM, omslagpunt, positieve terugkoppeling, eco-effectiviteit. Nee, concreet: we gaan walnotenbomen planten.

Zet een walnotenboom in de tuin. In de zomer zorgen bladeren ervoor dat het huis lekker koel blijft en in de winter kan de zon er toch door. Levert zo vijf procent energiewinst op! Walnotenbomen weren ook vliegen. Ze groeien snel en zetten dus veel co2 om in zuurstof. Het is een speelplek voor kinderen. Ze leveren hout voor kachel, afrastering en snippers voor op paadjes, dat weer een goede onkruidbestrijder is.

En walnoten zelf, dat is voedsel! Een combinatie van walnoot en lijnzaad is een heel goed alternatief voor verse vis. Noten bevatten vitamines die anders bijna alleen maar in vlees of zuivel te vinden zijn. De koek die na het persen van de walnoten overblijft is veevoer voor de kinderboerderij. Van de schalen van walnoten maak je pellets voor een cv-ketel. De as die overblijft kan zo in de tuin of op de compostbak. Dan hoef je nooit meer potgrond te kopen.

Stel dat één miljoen huishoudens een boom planten. In 2025 levert elke boom per jaar 50 kilo noten, 10 kilo brandstof, compost, afbraak van co2, schaduw, minder vliegenoverlast en speelruimte voor kinderen op. Je kunt af en toe een boom kappen voor meubelmakers.

De walnootboom, het is maar een voorbeeld. Het gaat erom dat je nieuwe initiatieven als een kans benadert om welvaart, welzijn en bio-diversiteit te creëren. Het is makkelijk te zeggen wat niet goed is aan vernieuwingen. Maar hoeveel leuker is het om samen een nieuwe wereld te creëren en van een kans iets waardevols te maken?

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.