derby tijdens autorodeo in luttenberg

Aangeschoven zijn Sebastiaan Dijkman, namens de organisatie van de autorodeo (“Als dit aanslaat, gaan we misschien wel vaker teamraces houden”), Simon Koenjer (23) en Thymen Logtenberg (21) van Black & Yellow en Jelte (28) en Wout Holtmaat (28) van Gas Hoal’n. Laat het meteen duidelijk zijn: de rivaliteit is vriendschappelijk. De heren kennen elkaar goed en wisselen ook onderdelen uit. “De strijd blijft op de baan. Daaromheen hebben we lol met elkaar.”

Black & Yellow bestaat uit zo’n acht coureurs, grotendeels uit Luttenberg. Handige jongens. Een jaar of drie geleden klungelig en amateuristisch begonnen en nu op pad met het grote materiaal. Vier van hen richten zich momenteel vooral op bangers. “Want het moet natuurlijk altijd sneller en harder”, zo stelt Simon. Gas Hoal’n is een collectief van zo’n tien coureurs. De heren zijn al zo’n tien jaar actief in de autorodeo- en bangerwereld. De laatste jaren vooral bangers, autorodeo’s doen ze erbij. En daar ging het vorig jaar volgens de heren dus ook mis. “Mijn broer Bouke en ik stonden net zoals Wout in de finale”, vertelt Jelte. “Maar we hadden niet de beste auto’s bij ons. Bouke en ik kregen de boel niet meer aan de praat. We misten een paar onderdelen. Dus stond Wout er uiteindelijk in zijn eentje voor.” En Wout verloor. “Maar ho ho, ik vond het al knap dat ik twee auto’s van Black & Yellow van de baan kon rijden”, grijnst Wout. Het was Simon die na een hevig duel met de winst aan de haal ging.

Oorlogssterkte
En dat ging dus door een hard bot bij de mannen van Gas Hoal’n. Helemaal toen een regionaal weekblad een artikel plaatste waarin stond dat de oude garde het af had moeten leggen tegen de jonkies. Thymen: “Dat stukkie hangt nog op mijn kamer.” En dus besloten de heren in goed overleg om het dit jaar maar eens echt uit te vechten. Met twee teams op volle oorlogssterkte. Twee manches van vier tegen vier en een finale.
De autorodeo van nu is niet meer te vergelijken met die van tien jaar geleden. In de Superzwaarklasse rijden de auto’s niet meer achteruit, maar vooruit. Zo kunnen ze harder. Het risico dat er dan eerder wat met de motor gebeurt, nemen de coureurs op de koop toe. “En niemand maakt zich ook meer echt druk om de bekers”, stelt Sebastiaan. “Het moet allemaal zo hard mogelijk.” Thymen: “Ik heb bij mijn allereerste autorodeo in Heino een derde prijs gepakt. Daarna nooit meer. Alleen maar platte auto’s. Daar gaat het om.” Simon: “Het moet hard en anders niet!” Jelte: “Ik houd niet van die kat en muisspelletjes. Als je met z’n tweeën over blijft, dan zet ik de auto’s het liefst in een hoek tegenover elkaar. En dan maar gas geven en hopen dat jij sneller bent en jouw auto sterker is.”

Afkaarten
Voor wie ze het meest op hun hoede zijn? Simon: “Ik denk Jelte. Dat jochie hier naast me. Die vliegt
er heel hard in. We hebben zo al eens wat akkevietjes gehad.” Jelte: “Als we de kans krijgen, pakken Simon en ik elkaar.” Simon: “Jelte en ik spraken elkaar de avond voor de bangers in Mariënvelde. ‘Ik zal je morgen eens goed te grazen nemen’, zei ik. En Jelte: ‘Dat is helemaal prima, maar als je achterop me vliegt, dan ook zo hard dat er een schuurplek van het gaspedaal op de voetenbak te zien is.’ Ik moest zó hard lachen.” En wie is het gevaarlijkst van Black & Yellow? Wout: “Nou, gevaarlijk… Maar voor Etienne Beuwer moet je uitkijken. Hij pakt je in elke hoek waarin hij je maar kan pakken.”
De komende titanenstrijd heeft de tongen in het dorp goed los gemaakt. Café de Schoenmaker heeft de mannen al flink wat bier in het vooruitzicht gesteld. De toon werd recentelijk overigens al gezet tijdens de autorodeo in Lemele, waar Peter ‘Pidie’ Logtenberg van Gas Hoal’n meteen genadeloos afkaartte met de eerste de beste auto van Black & Yellow die hij tegen kwam. Maar ja, wie gaat er in Luttenberg winnen? Niemand durft een te grote broek aan te trekken. Simon: “Wij hebben er al eens aan geproefd. Zij hebben eigenlijk alleen maar wat te verliezen. En onderschat nooit de underdog!” Wout: “Ach, een mooie slooppartij, daar zijn we allemaal wel voor in!”

Inschrijving
Inschrijving voor de autorodeo op zondag 28 mei is nog mogelijk. Er zijn drie categorieën: tot 1600 cc; tot 2000 cc en tot 2900 cc. Locatie is het welbekende terrein aan de Butzelaarstraat (schuin tegenover Jan de Winkel). De organisatie, Schaatsvereniging Luttenberg (SVL ’88) en IJsbaan ’t Wak, mag weer rekenen op de hulp van meer dan vijftig vrijwilligers. Verschillende plaatselijke clubs, onder ander zwembad ’t Siel en jeugdgroep Aksie, werken mee.
De Autorodeo Luttenberg begint om 12.30 uur. Rond 17.30 uur wordt de laatste manche verreden. De entree bedraagt 6 euro (jeugd tot en met 15 jaar 2 euro). Meer informatie op staging2.facebook.com/Autorodeo-Luttenberg.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.