denne fietspad

Vroeger stond het klokje van de racefiets op de gemiddelde snelheid en trapje ik me een slag in de rondte om boven die 30 te blijven. Tegenwoordig staat de tijd (de zomertijd wel te verstaan, want in de wintertijd is het me te koud) ingesteld, zodat ik weet wanneer ik mag koffiedrinken.

Tegen het eind van de tocht kijk ik nog wel even naar mijn gemiddelde en probeer ik dat nog enigszins op te schroeven, maar thuis zet ik alles gelijk op 0, zodat mijn verhalen over afstand en snelheid van het trainingsrondje ook wel iets af kunnen wijken van het gemiddelde.

En toch heb ik nog steeds het idee dat ik een enorm storende factor ben op de weg. Afgelopen zondag bijvoorbeeld op de dijk bij Dalfsen haalde ik een mamma met kind in, terwijl een wielren-echtpaar mij bleek te willen inhalen, dat op hun beurt weer ingehaald werd door een sliert serieuze renners. En o ja, er was ook een tegenligger.

Dan kunnen ze daar langs de dijk voor het autoverkeer wel inhaalhavens hebben neergelegd, op het fietspad was het op dat moment ook wel even te smal. “Kijk”, wees het kindje naar oldtimers die voorbij kwamen ploffen op de gewone weg, “trekkers!!!” Met één hand aan zijn stuurtje was die zich van geen gevaar bewust.

Ik stopte met trappen, beet de kiezen op elkaar en trok een verbeten gezicht, wachtend op wat komen ging. Maar er gebeurde niks. Alles ging goed. Ik hoorde wat wielrenners ‘voor-voor-voor’ roepen, anderen ‘tegen-tegen’ en mamma die zei: ‘doe maar twee handjes aan het stuur’.

Het gaat bijna altijd goed. Maar ik bedacht me wel dat al die verschillende disciplines niet meer op ons fietspadennetwerk passen. Daarom is het goed te weten dat een rechthoekig bord met ‘fietspad’ erop, een niet verplicht, recreatief fietspad is. Je mag dan ook gewoon op de weg racen.

Denne van Knöldert

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.