denne fidget draaikont

Een fidget, ik moest het even opzoeken, is letterlijk vertaald een draaitol. Spinnen is ronddraaien. Een fidget spinner is dus een ronddraaiende draaitol. Ik zou zeggen, daar is een draaitol voor. Eigenlijk is het een kleine uitvoering van het drietand-mes in mijn bosmaaier. Je houdt hem met duim en wijsvinger in het midden vast, geeft een zwiepert aan de buitenkant en dan gaat ie hard ronddraaien.

En dan? Nou, dat was het eigenlijk al.

De fidget bestaat al twintig jaar en is ooit bedacht door Catherine Hettinger om haar dochter rustig te krijgen. Het werkt voor ADHD’ers en hoogbegaafden, lees ik op internet. Naast ‘draaitol’ betekent fidget ook ‘draaikont’, dus dat komt mooi uit. Als ik beter zoek zie ik dat Hettinger hem vroeger op de markt bracht voor hyperactieve, angstige of autistische kinderen. Dat van die hoogbegaafden hebben de marketingjongens er later bij bedacht. Denk ik. Tony Lloyd, de oprichter van de ADHD Foundation, gelooft erin. Die zal wel aandelen hebben.

Rustgevend die fidget spinner? In de boekhandel bleek daar weinig van. Op straat stoorde ik me al. Ik zag moeders met te veel make up en kort pittig kapsel, zoontjes geknipt als profvoetballers, hippe fietsen en dito kleertjes. Kortom niks eigens, allemaal namaak, maar je hele leven bezig zijn erbij te willen horen.

En dan iedere keer ontdekken dat dat net niet lukt. Als je ergens onrustig van wordt…

Uitvindster Hettinger uit Florida bedacht het speeltje, maar toen speelgoedfabrikanten er niet aan wilden, liet ze het patent verlopen. Zou je daar ook rustig van worden?

In de winkel vroeg een moeder of je er écht rustig van wordt. ‘Mmwwô’ gaf de verkoopster uiting aan haar twijfel. ‘Maahaar ik wihil hemmm tohoch’ zeurde het ‘40-‘45-kapsel en moeder trok subiet de portemonnee. Want haar honneponnie, die kreeg alles wat hem beliefde. Geluk kun je immers kopen, welzijn is welvaart.

Gek, dat een dingetje dat voor rust moet zorgen, zoveel onrust kan veroorzaken.

Denne van Knöldert

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.