de toekomst van vrijwilligerswerk

Na de opening door projectcoördinator Paulien Zandbelt kreeg Joost van Alkemade het woord. Hij is directeur van de NOV, de landelijke netwerkorganisatie voor het vrijwilligerswerk. Hij vertelde op inspirerende wijze over de actuele ontwikkelingen rond vrijwilligerswerk en gaf mooie voorbeelden hoe knelpunten op een nieuwe manier worden opgelost. Hierna nam debatleider Marcel Veldkamp het woord en startte het debat. Hierin werden zes prikkelende stellingen geponeerd en besproken. Een vijfkoppig panel gaf hun visie en ook het publiek nam actief deel aan de discussie. Hierna werd Salland Doet gelanceerd; de nieuwe sociale marktplaats waar helpers en vragers elkaar kunnen vinden. Uiteindelijk werd de avond afgesloten met een informeel hapje en drankje.

Uit de discussie kwamen de volgende ontwikkelpunten naar voren voor het vrijwilligerswerk in de gemeente Raalte:

  • Er zijn een aantal vernieuwende ideeën naar voren gekomen rond oplossingen voor openstaande bestuursfuncties;
  • Unaniem was men het er over eens dat er geïnvesteerd zal moeten worden om de jeugd binnen te halen/ kennis te laten maken met vrijwilligerswerk;
  • Organisaties zouden hun vrijwilligers datgene aan moeten bieden wat ze nodig hebben om hun vrijwilligersfunctie goed te kunnen vervullen; deskundigheidsbevordering/scholing is hierin een belangrijke factor die in ieder geval aangeboden zou moeten worden;
  • Het Vrijwilligerspunt heeft praktische tips gekregen om het gebruik van de website klantvriendelijker te maken;

• Het Vrijwilligerspunt zal meer bekendheid moeten geven aan de overige dienstverlening die zij biedt aan vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en overige betrokkenen;

Enkelen van de aanwezigen hebben aangegeven een rol te willen spelen in het vervolgproces. Met hen zullen de medewerkers van het Vrijwilligerspunt Raalte in gesprek gaan om bovenstaande punten weg te zetten in een concrete ontwikkelagenda over vrijwilligerswerk in de gemeente Raalte voor de komende jaren. Een meerderheid van de aanwezigen heeft aangegeven dat het meerwaarde heeft om een dergelijk debat elke twee jaar te herhalen.
Het Vrijwilligerspunt Raalte bedankt alle aanwezigen voor hun bijdragen en aanwezigheid.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.