bioboer henk aa krijgt gelijk koeien hoeven niet naar de slacht

Korte geschiedenis: toen het melkquotum afgeschaft werd, breidden boeren in Nederland enorm uit. Daardoor overtraden ze de wetgeving rondom fosfaatuitstoot. Om dat weer recht te trekken moesten er landelijk 10.000en koeien naar de slacht. De staat heeft dat gesubsidieerd.

Henk Aa, eigenaar van biologische boerderij Aver Heino verzette zich daartegen. Om twee redenen: tachtig procent van de koeien is namelijk drachtig (dat moet om de melkproductie op gang te houden) én biologische boeren overschreiden de fostaatnorm niet: ze mogen alleen maar het keurmerk ‘biologisch’ voeren als ze zich aan strenge milieuregels houden.

Aa stapte naar de rechter om de slacht van in zijn geval 27 koeien te voorkomen. En kreeg vanmorgen gelijk van de rechter. “Voor ons geldt het fosfaartreductieplan niet meer”, aldus Aa. De rechter heeft hem dus gelijk gegeven in de gedachte dat biologische boeren niet meegenomen moeten worden in wat andere boeren veroorzaakt hebben. Aver Heino is dus niet alleen gevrijwaard van de afvoer van drachtige koeien, zo zijn sowieso gevrijwaard van gedwongen slacht.”

Op weg naar de rechter haakten vier andere boeren aan. Daaronder Rob Kleinlangeveldsloo uit Heino (van de supermarkt in het bos) en boeren uit Bathmen, Elburg en de polder.

Jurisprudentie
Of deze uitspraak leidt tot jurisprudentie, is niet bekend. “De rechter heeft deze uitspraak specifiek voor ons vijf gedaan. Andere boeren die we vroegen mee te doen zullen zich nu wel voor de kop slaan, maar als ze dezelfde behandeling willen als wij, zullen ook zij naar de rechter moeten.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.