In Ton van Remmen schuilt een wereldverbeteraar. Jarenlang werkte hij in Azië en Afrika als irrigatie- en watermanagementexpert voor Euroconsult, dat wereldwijd water-, landbouw- en klimaatbeheersingsprojecten in ontwikkelingslanden faciliteert. ,,Mijn vrouw en ik hebben daardoor wel een idealistische drive gekregen. Er gebeuren hier zo veel onnozele zaken omdat we rijk zijn. We kunnen veel slimmer omgaan met onze bronnen. De wil om daar wat aan te doen heeft wel met onze tijd in het buitenland te maken.’’ Maar we moeten het niet overdrijven. ,,Ik doe ook genoeg niet-duurzame dingen. Dat is niet erg, als je maar kunt onderbouwen waarom je dat niet doet.’’
Toen Van Remmen terugkeerde in Nederland had hij niets. Zijn vrouw en hij woonden bij vrienden en van daaruit zocht hij naar een nieuwe baan. De afgestudeerde tropische cultuurtechnicus met ervaring in het buitenland zag de juiste baan niet langskomen, tot hij als adjunct-directeur bij een zwembadbouwer in dienst kon treden. Daar maakte hij kennis met het reinigen van water met behulp van UV-straling. Zijn carrière bij de zwembadbouwer liep niet als gepland, maar de UV-techniek bleek fascinerend.
Korte tijd later (1999) richtte hij Van Remmen UV-techniek op: een ontwikkelaar van UV-installaties die water op microbiologisch niveau reinigen. Het proces om met UV licht water te zuiveren bestaat al 40 jaar. Met deze schone techniek is inmiddels veel mogelijk. UV is schoon omdat het geen chemicaliën toevoegt en de watersamenstelling niet verandert. De techniek combineert ook goed met andere technieken als ozon, chloor en filtratie. Sterker nog, UV heeft een versterkend en verbeterend effect.
In de ontvangstruimte staat een grote buis. Van Remmen legt uit: ,,Aan deze kant komt het water erin. In de buis zitten vier UV-lampen. Het water moet op een bepaalde snelheid en op een bepaalde afstand langs het UV-licht gaan, anders gaan de organismen niet dood. We hebben een aantal flowplaten die de boel gedeeltelijk af kunnen remmen. De organismen gaan dood en breken af in het water. Zo gaat er vervuild water in en komt het er schoner uit.’’ De Boerhaarse UV-installaties bevinden zich over de hele wereld. Je vindt ze ondermeer in zwembaden, op schepen en in treinen, in drinkwaterproductie installaties, in de tuinbouw, de voedingsmiddelenindustrie, in afvalwaterzuiveringsinstallaties. Iedere markt heeft een eigen UV-toepassing. Doordat we veel kennis hebben, kunnen we voor speciale vraagstukken oplossingen ontwikkelen. Er zit ongelofelijk veel potentie in dit product,’’ aldus Van Remmen. We hebben een mooie groep klanten over de hele wereld, maar we willen nog groeien. De afgelopen drie jaar groeiden we steeds 20 procent in omzet. Dat willen we doorzetten. Over vijf jaar zijn we nog beter. Iets verderop het terrein staat een soort schuur. Het blijkt een laboratorium waar nieuwe producten worden getest. Binnen hangen grote metalen buizen langs de wand. Er ligt een petrischaal onder een UV-lamp. ,,We zijn eigenwijs en irritant’’, lacht Van Remmen. ,,Hoe vaak anderen ook tegen ons zeggen dat het niet lukt, we proberen en proberen tot we een manier vinden om onze installaties te verbeteren. Daarom hebben we een eigen proefruimte.’’ Hoe kun je een UV-installatie nu verbeteren? Als het werkt, dan werkt het toch? ,,Ja. Maar het doel is om zo veel mogelijk te kunnen zuiveren in zo groot mogelijke hoeveelheden water, waarbij zo min mogelijk energie wordt gebruikt. Elke watersoort is anders en reageert ook anders op UV-licht. Onze taak is om een optimaal resultaat te behalen.’’
Als UV specialist zoeken we graag samenwerking met partners. Zo ontwikkelde Van Remmen een UV systeem voor ontwikkelingslanden, met een slim reactorontwerp. Juist in landen als Vietnam en Myanmar is het belangrijk dat water goed gezuiverd wordt. Maar ook dichterbij huis, in ons eigen land is water zuiveren of eigenlijk vergaande zuiveren aan de orde. Nu nog belanden vervelende stoffen als pesticiden en medicijnresten in onze rivieren, beken, meren. Deze stoffen breken zeer moeizaam af, beïnvloeden ecosystemen in het oppervlaktewater en kunnen uiteindelijk in ons drinkwater terecht komen. UV licht kan samen met andere technieken als ozon en peroxide deze stoffen afbreken en een oplossing bieden tegen toenemende vervuiling van ons oppervlaktewater en drinkwater.
Meer foto's
